tisdag 11 januari 2011

ANSVAR - NYCKELN TILL DET ÄKTA LIVET

Jag fortsätter att "tjata" om vikten av att ta ansvar i och för sitt liv. Det gör jag för att det verkligen är nyckeln till det äkta livet.
Om du inte tar ansvar alls, så lever du ditt liv som ett offer. Det har onekligen sina fördelar då du inte kan ställas till svars för mycket. Men priset som du får betala är:
 •  Du kommer ganska snart själv att tro att du verkligen inte förmår att påverka eller förändra din situation. Det innebär att du sitter "fast" och får finna dig i att fortsätta vara ett offer.
 • Du kommer ganska snart att få din omgivning  att också se på dig som ett offer. De kommer kanske tycka synd om dig och vilja hjälpa dig. Men de kommer att göra det i tron att du inte kan göra något själv åt din situation.
Oavsett hur besvärlig din situation än är, så finns det alltid något (hur litet det än månde vara) som du kan göra för att förändra och förbättra din situation. Då utnyttja du ditt HANDLINGSUTRYMME. Alla har vi olika utgångspunkter och därmed olika handlingsutrymmen. Du kan bara själv känna efter vad du faktiskt kan göra för att förändra och förbättra din situation - i tanke och/eller i handling.
När du har tagit det första steget är du inte längre ett offer.
Så svårt, men samtidigt så lätt när steget väl är taget.

Det gäller bara att bestämma sig!


3 kommentarer:

 1. Jag står i begrepp att sätta tänderna i Ann Henerleins bok: "Det var inte mitt fel – om konsten att ta ansvar" som just handlar om detta.

  SvaraRadera
 2. Jag står just i begrepp att sätta tänderna i Ann Henerleins bok: "Det var inte mitt fel – om konsten att ta ansvar" som just handlar om detta.

  SvaraRadera
 3. Martin - då har du mycket tankeväckande och viktig läsning framför dig. Jag hoppas att du tycker om boken lika mycket som jag gjorde.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...