fredag 15 oktober 2010

PASTA ÄR EN SOCKERBOMB


Intresset för hur maten påverkar oss har jag haft sedan barnsben. Med en mormor som handlade mycket av maten i sin Hälsokostaffär bjöds jag ofta på fullkornsbröd, yoghurt, linser, bönor, råris och en massa annat som inte alls var "vanlig mat" då, för 30 år sedan. Men jag älskade den maten redan då. i dag kan du köpa dessa produkter i vilken livsmedelsaffär som helst.
Vi börjar förstå vad maten vi äter verkligen gör för, eller snarare mot, vår kroppar. Tyvärr är mycket av vår dagliga mat (mjöl, socker och framförallt de fettsnålare mejeriprodukterna) inte sk. artegen föda. Vår kroppar är inte gjorda för att hantera denna form av "mat". Konsekvensen blir allergier, inflammationer, sänkt immunförsvar, reumatism, psoriasis och en rad andra inflammatoriska sjukdomar som uppkommer till stor del pga. felaktig föda.

Jag läser i tidningen "topp HÄLSA" om vetemjölets inverkan på oss. Vetemjöl är ett raffinerat mjöl, där man har tagit bort vetets nyttiga hinna (innehållande vitaminer och fibrer) och enbart har kvar det som egentligen är ren stärkelse. Stärkelse är det samma som socker, en kolhydrat.
Om du äter 2,5 deciliter kokta makaroner får du i dig motsvarande 10 - 12 teskedar socker!!!


Själv är jag veteallergiker, så jag undviker produkter med vetemjöl, självklart också pasta. Min veteallergi visar sig såsom trötthet, ledont och sänkt immunförsvar. Man uppskattar att upp emot 30 % av befolkningen har olika matallergier/överkänsligheter utan att vara medvetna om den helt enkelt därför att symptomen är så diffusa och inte direkt kopplade till födoämnet.
Om du känner dig trött, nedstämd, orkeslös och lätt drabbas av infektioner, har problem med allergier eller hudåkommor så kan det vara idé att göra ett allergitest för att se om du reagerar mot något födoämne. Alternativet är att själv utesluta en matgrupp i taget för att se om du märker någon skillnad. Prova att ta bort vetemjöl (ev. allt med gluten) i några veckor och se om du känner någon skillnad. Sedan kan du går över och göra likadant med mjölkprodukter och även socker.

Till att börja med kan det kännas svårt att lägga om kosten om det behövs. Om man som jag inte ska äta vetemjöl så inser man snabbt vad mycket det är som innehåller vetemjöl. Men det är absolut värt besväret att titta över kostvanorna när du märker att du börjar må så mycket bättre. Dessutom kommer du snart in i dina nya och mer hälsosamma vanor.

3 kommentarer:

 1. Hur fick du diagnosen veteallergi? Vi har en dotter som verkar glutenintolerant/veteallergiker, men har diffusa symtom. Blodprov visade inget och nu står vi i funderingar om det är värt att utsätta henne för en tarmbiopsi, för vi tror inte att det heller kommer att visa något. Dagis kräver en diagnos/intyg för specialkost. Som det är nu så måste vi varje dag ta med specialmat till dagis, vilket inte är hållbart i längden.

  SvaraRadera
 2. Carola - jag gjorde en allergitest då jag fick Bioresonansterapibehandling hos Mattias på "Allergi och Smärtmottagningen" i Enköping.
  Dessutom har jag fått det bekräftat av min nya naturläkare på "Solpunkten" i Köping.Tyvärr är det ofta så att man måste söka sig till de "alternativa" vetenskaperna för att få hjälp. Men det kan definitivt vara värt det då man kan få avsevärt bättre livskvalitet.
  Hoppas ni hettar en lösning för er dotter.

  SvaraRadera
 3. Intressant!
  Jag kan känna om jag äter för mycket vitt mjöl (pasta eller vitt bröd) att jag blir konstigt trött, både i kropp och själ. När jag undviker det och istället äter grovt bröd och quinoa mår jag mycket bättre.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...