fredag 22 oktober 2010

KLÄDER OCH SJÄLVKÄNSLA


Såg lite på Lyxfällan i går kväll.
En ung tjej levde "livets glada dagar på kredit". Inga bekymmer alls. Bara langa fram kontokortet och till exempel handla smink för 2000kr i månaden. I månaden! Jag vet inte om jag kommer upp i den summan på ett år...
De pratade om hennes "behov" av dyra märkeskläder.
- De får mig att känna mig speciell och exklusiv, förklarade hon.

Jag tänker på mitt inlägg i går som handlade om våra hem och självkänsla. Här handlar det i hösta grad om kläder och självkänsla. Eller rättare sagt brist på självkänsla.
Men oj vad jag tror att det är vanligt att man köper sig sin självkänsla i form av kläder. Ju dyrare och exklusivare, desto bättre är man. Känns det som.
- Bara jag köper den där väskan eller får de där jeansen, då kommer jag att bli lycklig, att vara någon...
Men det stoppar ju inte där. Utan snart kommer nya begära som ska stillas för att man ska känna sig nöjd och vara "någon". Någon att se upp till att vilja vara som och som väcker avund.

Kejsaren nya kläder, tänker jag. Fast i modern tappning och den här gången inte hos kejsaren utan hos folket som vill vara "märkvärdigare" än vad de är.

Det är absolut inte något fel att vara intresserad av kläder och mode. Jag är det i högsta grad själv. Jag uppskattar snygga kläder, sköna kläder och kläder som gör mig glad och får mig på bra humör. Det jag har på mig är viktigt för mig, för det speglar vem jag är och hur jag mår. Men jag försöker visa min "insida" och min personlighet genom sättet att klä mig - inte tvärtom.

Hur tänker du när det gäller kläder och mode?
Är det viktigt för dig?
Vad är viktigt?

3 kommentarer:

 1. Jag är inte så intresserad av det som är hett. Jag vet vad jag trivs i och vad jag vill ha och letar efter det men skulle detta gå ihop med det som är mode så är det ju roligt!
  Att köpa ett plagg som man trivs i gör att också känner sig trygg och snygg och kostar det mer brukar det vara mer kvalité.
  Men min självkänsla höjs inte av märket på plagget inte.

  SvaraRadera
 2. Jag är totalt ointresserad av både kläder och smink, det har aldrig varit min grej. Jag tycker det är mycket intressantare med vad folk gör, tycker och tänker än hur de ser ut.

  SvaraRadera
 3. Jag såg också det programmet igår och har inte kunde släppt tankarna på detta flickebarn som helt, enligt mig, saknar trygghet och självkänsla. Mamman vaknar i mig och jag vill ta henne till mig och lära henne andra värden i livet. Jag själv är oerhört intresserad av kläder, det är viktigt för mig att klä mig så jag trivs, men däri sitter inte min självkänsla. Varken i smink eller kläder, väskor, smycken och jag är glad att jag kunnat plantera det i mina barn också...främst då i min dotter förstås.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...