lördag 11 september 2010

ATT LEVA MED, INTE MOT

Någon har sagt att den sämsta uppfinningen ur ett mänskligt perspektiv är glödlampan. Vi behöver inte längre anpassa oss efter dygnets naturliga rymter och årstidernas förändrade dagsljusförhållanden. Vi kan vara effektiva och produktiva dygnet runt och genom alla årstider. Kanon!
Men blev det så bra? Mja. Det är klart att det har inneburit många fördelar för oss, men vi kan också känna av nackdelarna i form av ökad stress och press. Normalt för oss är att under hösten känna att det är dags att ta det lugnare, varva ner. Många av oss längtar också efter att få kura inomhus och mysa med filtar och tända ljus. En bevarad instinkt skulle man kunna säga, för det är just det som vi verkligen behöver nu.
Naturen går in i en viloperiod. Efter en färgsprakande lövparad kommer bladen att falla av träden, kylan lägger ett "lock" på moder jord och så småningom kommer snön som ett lugnande och värmande täcke. Allt för att ge jorden möjlighet att vila upp sig och hämta kraft för att återigen känna livskraften och energin framåt våren.

Så borde vi också tänka!
Ta det lite lugnare nu. Minska ner på krav och måsten och ge mer utrymme åt att bara vara. Ägna sig åt aktiviteter som känns berikande för kropp och själ utan att vara belastande. Ladda batterierna. Följa det naturliga behovet av mer sömn under vinterhalvåret (innan glödlampans intåg styrdes vår vakna tid av solens upp och nedgång).
  • Vad kan DU göra för att ge DIG en lugnare och mer harmonisk höst?
  • Finns det "krav och måsten" som du faktiskt kan låta bli?

2 kommentarer:

  1. Tänker på mina smutsiga fönster och vet jag måste tvätta dem. Måste eller behöver? Det är skillnad! Behöver kan mer betyda att det är för MIG och då är känslan mer förnöjsam inför och under arbetets gång. Vill JAG för MIG, nej inte i dag. Jag inväntar tills känslan infinner sig och då går det som en dans.
    Tänker tillbaka då jag hade jord att odla och var mer närvarande i årstidernas gång, en speciell känsla att ställa undan inför vilan. Tänka tillbaka och frammåt, mer tid för varma testunder och se ut över landet och drömma om nya grödor.

    SvaraRadera
  2. Kvinna... - visst är det skillnad på vad man måste göra, vad man behöver göra och även vad man vill göra. Det är bra att tänka till kring det. Jag tror absolut att de som lever närmare naturen i sina liv, exempelvis bönder, kan känna av naturens skiftningar på ett helt annat sätt än speedade storstadsmänniskor.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...