måndag 2 augusti 2010

VAD VISAR VI UPP FÖR OMVÄRLDEN?


Internet och alla sociala medier skapar en ny sorts "verklighet". En verklighet där de som väljer att synas där (vilket är många!) själva kan bestämma hur de vill framstå.
I en artikel i Sydsvenskan i går kan man läsa att Facebook har hjälpt till att spränga Jantelagen. På Facebook skryter vi och talar om hur bra vi är, vad gott vi har ätit, vad snygga vi är i håret och berättar om allt trevlig vi tar för oss. Vi vågar ta för oss och tala om hur duktiga, lyckade och lyckliga vi är.
Visst stämmer det till största delen. Inte är det många som skriver om sin "bad hairday", att pölsan blev vidbränd eller att igen har hört av sig idag heller. Nej, vi vill visa vår fina, lyckade och tillrättalagda sida. Kanske inte så medvetet - det tror jag inte att det är för de flesta. Utan mer så att vi omedvetet väljer bort att göra inlägg om vi inte har något trevligt att berätta. Vi väljer att skriva när vi har något spännande att dela med oss av. Annars låter vi bli. Resultatet blir för utomstående en sommar som verkar kantad av trevliga grillkvällar, utflykter och solsken. Fasiken vad bra vi har det!

Frågan är hur man tänker som utomstående. Förstår man att det man läser om är väl valda delar och att allt det där trista och vardagliga också finns med där mellan raderna. Eller tror man att alla andras vardag är en enda lång bekymmerslös solskenshistoria (även när det regnar)?
Jag tänker att för personer som har det motigt, känner sig deppiga eller har det jobbigt med självkänslan kan det vara svårt att ta in sådana bilder av omvärlden. Jag tror att det kan vara svårt att förstå att det inte är hela verkligheten som porträtteras.

Lite skillnad tror jag att det är med bloggarna. Det finns det utrymme för längre inlägg och mer substans i texterna. Där tror jag att fler väljer att beskriva sin vardag i både dur och moll. För en del kanske det är en ventil att faktiskt kunna skriva av sig alla jobbiga tankar och det blir en blogg som går i moll till största delen. Andra kanske blandar tonarter allteftersom de dyker upp i livet.
Ändå är det samma sak här. Bloggskribenten har rätt och möjlighet att välja vad som ska skrivas om och väljer bort det som inte "passar in" och kanske "förstärker" andra delar. En vinklad sanning med andra ord.

Viktigt att tänka på som utomstående och som läsare är att det är valda delar av någon annans liv och verklighet vi får ta del av. De troliga är att de som skriver, precis som vi själva, har en vardag som innehåller både med- och motgångar, glädje och sorg. Att vi alla är ganska lika i slutändan. Om vi kan förstå det så är det också mycket lättare att glädjas med andras lyckade grillkvällar och välartade barn. För det måste vi så klart kunna göra. Jag bli inte mer lycklig om jag missunnar någon annan. Lycka finns i obegränsad mängd och det räcker till alla. Det handlar istället om hur vad vi väljer att se, tolka och ta till oss.

5 kommentarer:

 1. Bra inlägg Ulrika!

  Förstår precis vad du menar, och det stämmer in på mig också.

  Jag har numera min nuvarande blogg mest som en bildblogg. Med tiden blev orden inte så viktiga och jag ville för min egen skull inte fastna i en bild av mig, som jag inte längre ville identifiera mig med.

  Tyvärr blir det då, precis som du säger, en mer ensidig bild av mig - men så får det bli...

  Jag vill att min blogg ska vara en glädjekälla för mig själv, en plats där jag mår bra.
  Känner att jag lämnat perioder av ältande över hur livet blev och vill fokusera på Nuet ;) och på fotokreativiteten.

  "En ny jord" har inneburit en medvetenhet inom mig om hur egot i oss arbetar.
  Åsikter och "tyckeri" blir automatiskt mindre viktigt då.

  Från boken:
  "I zen säger man: "Sök inte sanningen. Bara sluta ha åsikter".

  Så jag har en bit kvar. ;)

  Soliga hälsningar!

  SvaraRadera
 2. Bra skrivet! Jag har också funderat kring det där, även på min blogg.

  Nu senast funderade jag på det i samband med semestern och allas inlägg i facebook om vad de gör och reser. Till slut blir jag stressad av att jag inte gör allt det där som alla andra gör TILLSAMMANS. Jag är medveten om att det är som du säger att andra också är hemma och har tråkigt ibland, men det är svårt att inte dras med i alla fall. Jag har säkert stressat andra med vad jag skriver på facebook också.

  SvaraRadera
 3. Håller med de två tidigare.
  Internet och bloggandet är en relativt ny värld. Våra barn däremot växer upp med twitter, facebook, sms och bredbandsuppkopplingar.

  Däremot tror jag inte att det normalt sett är en värld där man blir någon annan än den man är privat. När du får gäster brukar inte smutstvätten ligga på badrumsgolvet och du sitter inte och snörvlar och hostar när du bjuder på kaffet.

  Våra bloggvänner är sällan dem vänner vi ringer för en kopp socker när det tagit slut i skafferiet. Bloggvänner får räknas som bekanta.

  Precis som vi oftast har distans till våra arbetskollegor eller chefen. Vi sitter inte och beklagar oss över att svärmor är en häxa eller att maken kanske är otrogen.
  Det är förbehållet våra närmsta vänner.

  Sen vill man som bloggläsare att en blogg är INTRESSANT i första hand och personlig i andra. I annat fall om den bara är personlig men inte har ett ämne som berör oss är det ungefär som att tjuvkika på grannarna och visst det kanske roar en del men inte den stora massan bloggläsare tror jag. Man vill gärna lämna en rad efter sig och därmed skapas ett band, en bloggbekantskap.

  Recept på mat eller hantverk lockar stort. Lika så barn och graviditestbloggar, man vill känna igen sig och hitta nya råd och rön till sin egen vardag. Det är riktiga människor som tipsar. Inte experter som i tidningarna eller tyckare utan erfarenhet. This is the real thing! :) Fast kanske utan den värsta smutsen mitt på golvet då :)

  SvaraRadera
 4. Hallå! Nyligen bestämde jag mig för att publicera Sverigs samtliga bloggar inom ämnet hälsa. Däribland ämnen såsom viktnedgång, träning, sjukdommar, mental hälsa, livsstil, mm. Eftersom din sajt passar in där så skulle jag väldigt gärna se att du registrerade den. Iden är att likartade ska hitta motivation att själv fortsätta blogga och utvecklas. Givetvis kostar det inget.

  http://www.halsoartiklar.se/bloggar/

  SvaraRadera
 5. S o F - jag tycker definitivt att det är upp till var och en att välja om hur och vad man vill skriva och på så sätt portträttera sig själv. Det är de som läser som måste tänka på att det är väl valda delar av en annan persons liv.
  Din blogg tror jag definitivt är en glädjekälla för många. Mig själv inräknad. Dina bilder är underbara! Kram

  Camilla - jag tror också att stressen ökar nu under semestertider och man kan läsa om ALLT som alla andra tar sig för. Men som sagt, de berättar inte allt... De kanske har stressat halvt ihjäl sig på kuppen för att hinna med allt;-).

  Fokus mot framtiden - nog är det så att vi spelar våra roller IRL också. Inom sociologin talas det mycket om olika scener och roller och det tror jag stämmer bra. Vi vill framstå på olika sätt inför olika personer helt eneklt.

  Stefan - Tack för tipset! Självklart är jag med :-).

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...