onsdag 25 augusti 2010

NYA VANOR?

Att byta sina gamla inkörda, beprövade och icke fungerande vanor och rutiner mot nya fräscha bättre fungerande borde inte vara så svårt. Eller hur?
Jag menar, om något inte fungerar så ser vi väl bara till att göra något annat som fungerar bättre?
Men ni vet lika väl som jag att det kan vara ett hellsicke att sluta äta godis och börja äta grönsaker. Eller att sluta ligga och slappa i soffan och istället ut och jogga. Eller att sluta vara uppe till efter midnatt och istället gå och lägga sig vid 22. Det finns nästan hur många exempel som helst. Och den stora likheten mellan dem alla är att det är SVÅRT att bli av med sina gamla vanor.
Varför?
Jo, därför att vi är rutinmänniskor. Vi vill ha så mycket rutiner i våra liv som möjligt. Ju stressigare liv vi lever, desto skönare är det att kunna förlita sig på en massa rutiner. Rutiner gör att vi inte behöver tänka, bearbeta och processa all information. Vi bara gör och kan låta tankarna vara på annat håll. Våra gamla rutiner kräver inte så mycket av oss.
Rutiner är alltså bra. Men om de rutiner vi har skaffat oss inte är bra rutiner, då är det sämre. Det är då vi måste tänka till och fundera på om vi ska ta och byta ut dem.

Bästa sättet är att fokusera på en sak i taget och att göra det bitvis. Säg att du stannar uppe alldeles för sent på kvällarna och vill börja komma i säng tidigare för att kunna komma upp tidigare på morgonen. Börja då med att gå och lägga dig lite tidigare varje kväll. Det kan räcka med 10 minuter i taget som du sakta förändrar din rutin. på så sätt blir det lättare att genomföra förändringen och du hinner vänja dig med din nya rutin eftersom.

Små men bestämda steg mot målet - det är rätt melodi!

3 kommentarer:

 1. Ibland kan det nog vara bra att ta det lite pö om pö, som tex med träning. Går man ut för hårt blir det för jobbigt och troligen drar man på sig skador. Men när det gäller rökning, godisätande och för mycket vin då tror jag på att sluta helt och vara mycket väl förberedd på att det kommer att bli mycket saknad och längtan en tid.

  Men vi är alla olika!

  Må gott Ulrika!

  SvaraRadera
 2. Sen kan det ju också vara bra att ha i bakhuvudet att det tar cirka tre veckor att ändra en vana. Det kan ju förstås ta kortare eller längre tid också, beroende på hur motiverad man är. Men det kan vara lite skönt att ha tre veckor som ett litet delmål och intala sig att det blir lättare sen. :-)

  SvaraRadera
 3. Åsa - så kan det absolut vara. Det viktigaste är att man lyssnar till sig själv. för en del är det helt klart ett tvärt slut ochinget återvändo som är den enda vägen.

  Stina - visst tar det tid att ändra på sina vanor. På tre veckor har du fått in en rutin. Men det tar ända upp till 8 - 12 veckor till du har fått det till en stadig vana (forskningen säger lite olika där om tiden). Det är bra att du påpekar att det tar tid, för jag håller med om att det är skönt att vara införstådd med det.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...