tisdag 10 augusti 2010

COACHEN SVARAR VERONICA

För några dagar sedan bad jag er läsare att komma med frågor som ni vill ha svar på. Veronica skrev då:


"Jag skulle gärna vilja ha tips och råd för hur man hittar balans det känns som att det hela tiden är allt eller inget för mig. Antingen är jag ett hälsofreak, äter bara nyttigt, rör på mig och allt sånt eller så gör jag ingenting och bara äter kakor. Jag skulle liksom vilja hitta balans där jag kan ta en fika nångång utan att det betyder att jag helt släpper min hälsosamma livsstil i typ en månadför att sedan börja "ett nytt liv" igen.
Jag är hemma pga svåra ångestbesvär som antagligen är stressrelaterade. Här tycker jag också att det är svårt att hitta balans. Jag skulle vilja ha lite fasta rutiner och "arbete" utan att jag känner mig stressad för det.
Ja, jag söker balans helt enkelt med blandat vila och arbete, lek och allvar men jag vet inte hur jag ska göra..."

Din problematik delar du med många, Veronica. Först vill vi göra allt rätt, och när vi inte lyckas med det - för det är det ingen som gör, då känner vi oss misslyckade och då kan vi lika gärna göra allt fel istället - som de misslyckade personer vi känner oss som.
Den riktiga strategin att anamma är att se till att inte tillåta misslyckanden. Det betyder inte att vi kommer att göra allt rätt, för det kommer vi inte, utan att vi kommer att ha en bättre förståelse för vårt förändringsarbetet och en större förståelse för hur vi agerar i olika situationer.
Till att börja med rekommenderar jag alltid små förändringar åt gången. Om du exempelvis vill bli mer hälsosam så kan du börja med att öka på din vardagsmotion om du är på nybörjarstadiet eller ta en löparrunda/gymträning en eller ett par gånger i veckan. Inte mer än vad du klarar av. Ha också strategier klara för vad du ska göra när du inte kan ut och springa/träna (för det kommer att hända). Bestäm dig antingen för att det är helt ok och att det INTE är ett misslyckande, eller se till att ha en alternativ strategi. Kanske kan du gå en kortare promenad istället. förbered flera olika alternativa strategier att ta till vid behov.
 
Bygg sedan på i ditt hälsosamma leverne allt eftersom. Kanske kan ditt nästa steg bli att titta över kosten? Finns det något som du bör utesluta eller minska ner på? Finns det något du skulle behöva lägga till?
Bygg ditt förändringsarbetet bit för bit. Lägg till en ny del när du har fått fungerande rutiner för de tidigare delarna.
Om något inte känns rätt, så se det inte som ett misslyckande, utan istället att du behöver fundera på en annan strategi som fungerar bättre för dig. Du kan behöva prova dig fram för att hitta det som är rätt för just dig. Låt det ta den tid du behöver. Tiden är din vän, inte din fiende.
 
Jag tror att du skulle må bättre av att försöka strukturera upp dina dagar och precis som du säger skaffa dig rutiner. Kanske kan du försöka göra ett veckoschema där du planerar in aktiviteter som både behöver göras och även sådant som får dig att må bra. Du kan börja med att planera en eller ett par dagar i veckan för att känna hur det känns. Du behöver inte göra ett spikat schema som ska gälla flera veckor framöver, utan du kan välja att planera för en dag i taget, eller en vecka åt gången. Bra att tänka på är att inte planera in för mycket, utan att lämna utrymme för sådant som du inte har planerat (för sådant dyker alltid upp) samt ge dig tid för eftertanke och reflektion. Förbered dig också på att saker kommer att inträffa som gör att det du har planerat inte går att genomföra. När något händer som "stör" din planering får du helt enkelt i stunden fatta ett klokt beslut om att det som inträffat måste prioriteras om det är viktigare än det som var planerat. Återigen handlar det om att inte se sig själv som misslyckad utan som en person som fattar rationella beslut när det krävs.
 
Jag hoppas att du fick lite tips som kan hjälpa dig på vägen. Hör gärna av dig igen Veronica och berätta om hur det går.

1 kommentar:

  1. Tusen tack för ditt svar. Jag måste verkligen läsa det flera gånger och begrunda :-) Mitt nya mantra är "Tiden är din vän, inte din fiende"

    Jag har börjat lite smått med nya rutiner och så, jag återkommer när jag har kommit in i det lite mer och berättar hur det går.
    Tack igen!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...