måndag 5 juli 2010

MENINGSFULLHET GER LYCKA

Ett av de mest centrala begreppen i vårt välmående är MENINGSFULLHET.
När vi känner att de vi gör har betydelse och fyller en funktion, då är chansen stor att vi mår bra.
Detta är något som inte minst är aktuellt när det handlar om arbetsglädje. Studie på studie (inklusive en gjord av mig själv) visar på att den allra viktigaste komponenten i arbetsglädje är just att de anställda känner att deras arbete är meningsfullt.
I vissa yrken är det lättare för den anställda att se meningen med den han/hon gör - om du t.ex. arbetar med att hjälpa människor (inom sjukvården och äldreomsorgen t.ex.). Andra yrken kan det vara svårare att direkt se att arbetsuppgifterna är så meningsfulla  - om du t.ex. arbetar vid ett löpande band eller gör något annat monotont. Men, duktiga företag kan med hjälp av medvetna strategier se till att ALLA på företaget förstår att just de och deras arbetsuppgifter är viktiga för helheten. Att skruva i en skruv i en bil kan vara avgörande för att bilen ska fungera över huvudtaget.

Det är också viktigt att känna meningsfullheten i privatlivet.

Vad är det i ditt liv som ger det mening?
Vad är det DU tycker om och mår bra av?
Vad är det du gör som andra mår bra av?

Vi mår bra av att hjälpa våra medmänniskor. Då känner vi meningsfullhet. Det gör oss helt enkelt lyckligare att vara hjälpsamma.
Så känner du dig lite hängig och nere kan du fundera på vad och vem du kan hjälpa. Det behöver inte alla gånger vara stora saker det handlar om, utan kan var något litet - som att hålla upp dörren för någon eller att säga ett vänligt ord till någon som inte förväntat sig det.

2 kommentarer:

  1. Att ge en okänd medmänniska ett leende, kan betyda så mycket men kostar så lite

    SvaraRadera
  2. Gladavera - absolut. Så lite ansträngning och så stor betydelse. Här får du ett stort leende av mig :-D.Kram

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...