lördag 31 juli 2010

MED VÅRA SINNEN

Fem sinnen brukar vi räkna med: synen, hörseln (+balans),smak, känsel och lukt. När vi talar om vårt "sjätte sinne" menar vi vårt sinne för att förstå, se och känna sådant som inte är uppenbart och går att bevisa.
För de allra flesta är ett av dessa fem sinnen dominerande - viktigast. Även om alla är viktiga så brukar ett vara de som du använder dig av i större utsträckning än de andra. Ett som du skulle ha svårare att klara dig utan.

För mig är synen det absolut viktigaste sinnet, tätt följt av känseln. Detta stämmer även väl överens med Ayurvedans teorier och personlighet och doshorna.
Jag vill ha ordentligt med ljus så att jag ser bra och det jag ser ska gärna vara tilltalande och balanserat (färger, former etc.). När det gäller känseln är jag fortfarande på ett "barns nivå" och vill gärna "se" och känna med händerna för att uppleva saker. Kan inte gå in i en kläd- eller inredningsaffär utan att pilla på allt.

Har du funderat på vilket av sinnena som är viktigast för dig?

3 kommentarer:

 1. För mig är det nog faktiskt hörseln... jag lyssnar på tonfall, ordval, nyanser i talet.
  När jag var liten var jag fascinerad av bindhet och ville gärna vara blind. Dels fick man ha blindhund dels så förstärks hörseln och känseln (liksom de övriga sinnen som finns kvar).
  Jag hör mer på tonfallet än orden om det är allvar i det som sägs och kan på det viset lätt stänga av hörseln även om jag har mycket folk nära mig som pratar och det inte är något viktigt som sägs. På gott och ont :)
  Exempelvis tror många att bara för att man står bredvid två som pratar så HÖR jag vad de sagt men jag lyssnar sällan på andras samtal, stänger av och lyssnar på annat, mina egna funderingar eller ljud som kommer från något annat håll, längre bort.

  Jag är känslig för ljud och har därför gärna musik på i bakgrunden som jag kan "stänga av" för är det för tyst (när jag sitter och jobbar med tex skrivande) så kan tillfälliga ljud störa mig väldigt mycket i den tankeprocess som pågår.

  SvaraRadera
 2. Du låter ungefär som jag :) Min man retar sig alltid på att jag måste känna på allt och lyfta och ta på saker. Kommer ofta på mig själv med att sitta och stryka handen över mitt eget ben eller min egen arm. Gillar att känna, men också att se. Det måste vara estetiskt tilltalande omkring mig, och jag är totalt allergisk mot röra. Även jag har ett arbete där jag hjälper människor, som psykolog....kanske passar bra med känsel och syn där *s*

  SvaraRadera
 3. Fokus mot framtiden - tack för att du delar med dig av dina erfarneheter och tankar! Intressant att få "höra" hur någon med ett annat dominerande sinne upplever det. Skönt att du lärt dig att koppla av och på - det måste vara jobbigt annars.

  Anonym - :-) intressant tanke att våra sinnen kan vara en fördel i våra yrken. Så är det nog, både för oss och för andra.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...