tisdag 27 juli 2010

HUR SER DITT UMGÄNGE UT?

Vänskap är härligt, och gammal vänskap är många gånger ovärderlig. En sann vän är alltid en sann vän och finns med dig i livet i vått och torrt.
I bland kan det dock vara bra att se över sitt umgänge. Det finns nämligen en risk med att alltid umgås med samma personer och i samma kretsar. Det kan vara så att dina vänner vill att du ska vara precis som du alltid ha varit, se ut som du alltid ha gjort, tala om samma saker som du alltid ha gjort, tycka och tänka som du alltid ha gjort. Vad innebär det får dig om så är fallet?
Jo, att du faktiskt hindras i din personlig utveckling.
Har du tur så är dina gamla vänner öppna för att du förändras och finns med dig, stöttar dig och gläds med dina nya framgångar och din utveckling. De räds inte din förändring utan gläds.
Om du känner att så inte är fallet så kan du fundera på om du kan finna den stöttning och glädje någon annanstans. Kanske behöver du hitta nya personer att umgås med så kan tillåta dig att utvecklas.

Det är många som tycker att det är en av livets svåraste uppgifter att hitta nya vänner som vuxen, och det är klart att det inte alltid är lätt. Till att börja med måste du hitta lämpliga platser att leta på. Naturliga platser kan vara på jobbet, trappuppgången, i grannhusen eller på gymmet till eksemen. Om du tycker att du inte har några naturliga platser får du försöka skapa några nya "scener" där du kan komma i kontakt med personer som kan dela dina intressen och tankar.
Om din personliga förändring innebär att du vill gå ner i vikt kan du söka kontakt med personer i något gemensamt viktminskningsprogram. Om du vill utveckla din personlighet eller någon hobby kan du börja läsa någon kurs på högskolan eller gå en studiecirkel. Vill du träna kan du söka dig till ett gym eller en träningslokal där du tror att det finns möjlighet att träffa personer som har ungefär samma förutsättningar som du.
Det viktiga sedan är att DU visar intresse för DEM. Det öppnar upp för att skapa nya kontakter. Var lyhörd intresserad och samtidigt delar du med dig av dina tankar och funderingar. Ganska snart känner du om det är en person som du vill umgås med.

4 kommentarer:

 1. Så sant, så sant! Jag har/hade ett kompisgäng som jag har utvecklats bort ifrån och de hänger inte riktigt med på noterna. De vill att allt ska vara "som vanligt" men det känns förödande för mig att bara stå och stampa. Nu vet jag att jag klarar mig bra ändå och jag har andra fina vänner som hejar på mig när jag behöver. De finaste har jag träffat som vuxen. Det är riktigt kul att man som vuxen kan skapa så nära relationer.

  SvaraRadera
 2. Jag trodde att det var svårt att hitta nya vänner som vuxen, varför, för att jag blivit intalad det, det är liksom den allmänna uppfattningen att så är fallet. Jag umgås nästan inte alls med mina gamla vänner förutom några få, få som också är tänkande, sökande, ifrågasättande människor påväg frammåt och sedan har jag två nya vänner, en väldigt, väldigt ny som jag i helgen åkte på festival tillsammans med, vi hade alla våra barn med också och de trivs också bra ihop. Nu har ju inte alla barn men de här nya vännerna jag skaffat kommer båda från barnens lekskola, den förra och den nya lekskolan. Precis som du skriver, om man öppnar upp sig för möjligheten så kommer det till en. På den här festivalen vi var på hade vi två grannar som kom från våran stad, en av dem tyckte att jag skulle komma på deras viskvällar, och där har vi första steget mot ytterligare en ny vännskap, visst är det härligt!

  SvaraRadera
 3. Daniela - tyvärr lever många i den villfarelsen att de "vänner" man har fått i sin barn-/ungdom är de man ska ha kvar resten av livet. Men det ju vara stor skillnad på den du var då och den du är nu. Visst är det fantastiskt att hitta vänner och självsfränder även i vuxen ålder. Om man bara håller sin dörr och famn öppen så finns det många som man kan välkomna in i sin vänskap.

  Tant Grön - Ja, varför har vi blivit intalade att det ska vara så svårt att få vänner i vuxen ålder? Det finns massor av vuxna människor som gärna lär känna och umgås med nya personer. Som vuxna vet vi dessutom att det går utmärkt att umgås med många olika personer - att ha flera vänskapsrelationer vilket gör att vi aldrig behöver känna oss begränsade. Som barn och tonåring var det ofta viktigt att hålla sig till sin "bästis", vilket kan bli väldigt begränsande. Det låter härligt att du fortsätter att bjuda in nya vänner i ditt liv.

  SvaraRadera
 4. Väldigt bra inlägg, tänkvärt. Det finns ett citat som jag brukar tänka på

  "If you always do what you always done, then you will always get what you always got."

  och det passar även in på kompisar och det du skrev. Smart.

  Tack för en bra blogg :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...