lördag 17 juli 2010

ANSVAR

Ett ord som man som tonåring ryser av obehag inför - ansvar. Ansvar innebär att bli vuxen och vara tvungen att göra tråkiga saker som man dessutom får stå till svars för. Även många vuxna tycker att ansvar känns allför jobbigt och gör vad de kan för att istället fortsätta leva lika ansvarslöst som man alltid gjort. Inte tänka på framtid eller konsekvenser utan bara göra det som känns mest lättsamt här och nu. Rätt skönt. I varje fall för stunden...

Jag tycker att det är tråkigt att ansvar har fått en sådan negativ klang.
Visst kan det vara tufft många gånger att vara ansvarsfull, ta ansvar för både sitt och andras förehavande.
Men ansvar är också något mycket, mycket viktigt i ditt liv.
Och det är först när du kommer dit att du förstår att det är DU som har ansvar för DITT liv, på både gott och ont som du kan förändra och förbättra ditt detsamma. För ansvar innebär också det oerhört positiva att du kan påverka ditt liv och dina förutsättningar.
Om du väljer det motsatta, det vill säga att vara ansvarslös så intar du en offerroll. Som offer låter du allt bero på omständigheter och andra personer. Det är inte DU som styr ditt liv. Det kan vara bekvämt ibland att inta den positionen. Men om du alltid intar offerrollen så kommer du inte att leva ditt liv, då kommer du i bästa fall att överleva ditt liv, eller att leva någon annans liv...

A N S V A R  - din möjlighet att göra med ditt liv det du vill och det du förtjänar. Läskigt ibland, men för det allra mesta en härlig känsla av liv och kraft. Alla har den i sig, du med.

Om du tycker att det låter stort, svårt och läskigt så kan du börja med att träna ditt ansvar på små saker som inte känns så svåra. Du kan till exempel ta ditt ansvar och se till att du kommer i säng tidigare om kvällarna om du känner dig ständigt trött. Eller så kan du ta ditt ansvar genom att se till att hålla reda på när någon du tycker om fyller år eller behöver uppmuntras lite extra. För varje gång du har agerat lite mer ansvarsfull klappar du dig vänligt på axeln och säger:

- Det här gjorde jag bra. Jag är en ansvarsfull person.

5 kommentarer:

 1. Jag brukar säga att man kan bara förändra sig själv, ingen annan och att var och en har ett eget ansvar för sina handlingar och beteenden. Vad andra gör är en reflektion av dem och inte av mig.
  Jag känner en busig ådra rinna i mig och funderar starkt på att införa lite Pippi-power.... Eget ansvar men på min eget busiga sätt..;D

  SvaraRadera
 2. Är det något jag försökt lära mina barn så är det att de är själva ansvariga för sina liv och sina val. Att jag kan tala om vad jag tycker är bra och dåligt, men valet och ansvaret för sitt val, det har de själva.
  Att ta eget ansvar ger styrka, att välja fel och se att världen inte gick under för det, att ta sitt ansvar och säga jag gjorde fel, jag valde fel, det är också styrka.

  Men det är långt ifrån lätt.
  Önskar dig en fin lördag!

  SvaraRadera
 3. Underbar blogg. Hit kommer jag tillbaka! :-)
  Krams

  SvaraRadera
 4. http://mindawarenesstraining.blogspot.com/2010_03_01_archive.html


  Här finns en lite film serie i just begreppet ansvar. MVH BM

  SvaraRadera
 5. Ingela - precis så är det. Du kan aldrig kräva att någon annan person ska ändra på sig själv (önska är en annan sak ;-)...), du kan däremot ändra på din egen inställning, dina tankar och ditt gensvar. Har inte läst boken om Pippi-power ännu, men den står och väntar i bokhyllan. Misstänker att jag kommer att tycka om den.

  Åsa - det är en underbar kraft att få med sig i sitt liv. Ju tidigare man lär sig, desto mindre rädd tror jag att man blir för att göra misstag utan vågar prova ändå.

  BENITA - Välkommen hit! Tack för dina fina ord. Du är så välkommen tillbaka så :-).

  Buddaman - tack! Ska genast kolla din länk :-)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...