lördag 26 juni 2010

MAT OCH MEDICIN - GÖR OSS SJUKA!


Jag läser vidare i boken "The Inflammation Syndrom" och blir faktiskt mörkrädd. Boken handlar om varför vi idag dras med så många inflammatoriska sjukdomar (allergier, astma, ledbesvär, diabetes osv.). En mycket stor skuld i våra välfärdssjukdomar har kosten. Vi är helt enkelt inte gjorda för att äta alla konstigheter som vi gör. En annan stor del i den skulden har läkemedelsindustrin. De tjänar miljarders miljarder på att vi ska bli "friska", men faktum är att många av medicinerna har sådana biverkningar att vi bara blir sjukare och sjukare - och kräver ännu mer mediciner $$$$$$$

Det skrämmer mig att samhället kanske två största industrier, Livsmedelsindustrin och Läkemedelsindustrin är de största bovarna i att så många är sjuka idag. Låter det inte galet?
Visst, det är vi själva som trycker i oss chips, härdade fetter och annat som vi absolut inte behöver. Och det är vi som går till läkaren och ber om medicin för att bli av med våra krämpor. Men har inte tillverkarna större skyldigheter och ansvar???
Vem ska säga ifrån?
Visst finns det många röster som ropar att det inte är bra som det är, men det blir som en droppe kiss i Atlanten. Fler måste förstå och få upp ögonen för vad vi gör med oss själva. Visst lever vi längre idag än för 100 år sedan, men frågan är vilken kvalitet det är på våra liv när vi dras med en massa sjukdomar som vi egentligen inte behöver?

Kosten är nog det som vi själva lättast kan se över. Det vi främst bör göra är att radikalt minska vår konsumtion av socker, mejeriprodukter och spannmål (havre är ok). De proteiner vi behöver ska främst komma från kyckling, kalkon, fet fisk (sill, makrill, lax etc.) eller nötboskap uppfött på gräs  (ej spannmål). Sedan bör vi öka vår konsumtion av grönsaker markant. Vi bör helt enkelt äta som vi gjorde när vi var "jägare och samlare" - innan bondesamhället och industrialismen.

Jag tror inte att man behöver bli fanatisk för att uppnå bättre hälsa. Själv har jag som sagt börjat se över min kost, mycket på grund av den envisa allergin jag drabbats av under hela våren. De förändringar jag hittills har gjort är att jag tar kosttilskott i form av C-vitamin, MSM, Basica Vital samt Omega -3. Efter att ha ätit högsta dosen av Omega -3 i ett par veckor börjar nu besvären att försvinna (peppar, peppar). Omega -3 är mycket anti-inflammatorisk och de allra flesta tenderar att få i sig alldeles för små mängder.
Jag har dessutom uteslutit allt vete och övriga spannmålprodukter samt är mycket återhållsam med mejeriprodukter.

3 kommentarer:

 1. Visst är det så att mediciner gör oss sjuka. Det är ju bara att läsa FASS om biverkningarna så får det i alla fall mig att undra hur människor v å g a r stoppa i sig något som tillför nya besvär och inte helt sällan f l e r än det som medicinen ska ta bort - inte bota utan ta bort!
  Dvs trycka ner djupare i systemet som därmed ofta skapar andra symptom.
  Jag säger alltid att SJUKVÅRD inte är FRISKVÅRD.
  Friskvård är att ta ansvar för sin hälsa hela vägen - som du gör när du börjar titta över din kost tex.
  Sjukvård är att förvänta sig miralek av att ta ett piller och inte ställa frågan: vad gjorde mig sjuk, hur kommer jag tillbaka till hälsa.
  Men det finns för mycket pengar i sjukvård för att den industrin ska vilja att människor inser skillnaden.
  Bra att du börjar känna skillnad.

  SvaraRadera
 2. Hej. Jag uteslöt spannmål helt ur min kost för ett halvår sen. Min Fibromyalgi och krånglande mage är betydligt bättre. Jag äter kött, fisk, grönsaker, bär, smör,ägg, ost och grädde. Alltså den mat vi ätit här i Norden under tusentals år. Försöker undvika fabriksgjord mat, lagar nästan allt själv.
  Har inte mått så här bra på många år. Kunnat minska min medicin mot värk tack vare min kostomläggnig.
  Vi har allt att tjäna på att ändra om våra kostvanor, till mer naturliga råvaror.
  Skriver sen ett år en matblogg, med recept på min dagliga mat. Jobbade tidigare som kock men är nu sjukpensionerad. Bloggen och maten jag äter har fått mig att få min kreativitet tillbaka :)

  SvaraRadera
 3. Visst är det skrämmande. Jag är väldigt kluven till hälsokost och tillskott i form av vitaminer också. Min mormor åt Q10 i 10 år och fick en elakartad blodcancer och gick bort på 12 dagar efter beskedet. När mamma sedan gick på vanlig hälsokontroll på VC frågade de henne om hon tog några tillskott. Då sa mamma att hon åt Q10, den som hon "ärvde" när mormor gick bort och då sa läkaren att sluta med den med en gång. Det finns ett samband med den och blodcancer.

  Mamma hade suttit helt chockad och gapat och sedan berättat att hennes mamma då åt dessa och drabbades utav blodcancer. Läkaren visste inte något om min mammas mamma.

  Så jag försöker äta ekologiskt, baka själv, så lite tillsatser som möjligt och vitaminer och mineraler försöker jag få i mig genom maten. :))))

  Kraaaaaaaaaam och massa tack för att du hela tiden ger så kloka och peppande ord.

  Lisa

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...