fredag 11 juni 2010

INTRESSANT LÄSNING OM IFD-KOST


Jag har börjat läsa en spännande bok; "The Inflammation Syndrome - your nutrition plan for great health, weight loss and pain-free living" av Jack Challem. Challem är en i USA respekterad nutrist och föreläsare inom områden som rör hur vår hälsa påverkas av vad vi äter. För det gör den. Mer än vad vi troligtvis förstår.
Jag intresserar mig för IFD-kosten (Inflammationsdämpande kost) och läser på om ämnet var helst jag hittar intressant information. Mycket matnyttigt finns att läsa både hos Sanna Ehdin och Zarah Öberg. De förespråkar båda två IFD-kost. Kortfattat kan man säga att IFD-kost innebär att man äter den kost som våra kroppar ursprunglitvis är skapta för att äta. Socker, vitt mjöl, tillsatsämnen och härdade fetter lyser alltså med sin frånvaro.
 • Till största delen bör vi äta grönsaker, främst de som har lite eller ingen stärkelse, såsom, broccoli, blomkål, grönsallad, tomater och lök.
 • Fisk, framför allt feta kallvattenfiskar såsom lax och makrill bör vi äta ofta - gärna flera gånger om dagen.
 • Magert kött såsom kyckling, kalkon och nötkött (fritt betande) kan också ätas dagligen.
 • Frukt med lågt eller inget stärkelseinnehåll såsom bär, äpplen och kiwi kan vi äta 1 - 2 gånger/dag, inte oftare.
 • Olivolja är bra.
 • Nötter och frön bör ätas en gång per dag.
Däremot bör vi vara  försiktiga med intaget av, max en portion om dagen:
 • mejeriprodukter, fullkornsprodukter, brunt ris, stärkelserika frukter (ananas (färsk), blåbär, druvor, körsbär, mango, päron, all torkad frukt, banan, katrinplommon) och stärkelserika grönsaker (jordärtskockor, morot, palsternacka, ärter, linser, bönor, majs, potatis, sötpotatis).
Detta bör vi undvika i så stor utsträckning som möjligt:
 • alkohol, härdade fetter, socker, vitt mjöl'
Intressanta fakta jag hittat i boken är också att vi tenderar att äta och bli beroende av mat som vi egentligen inte tål. När vi äter dessa födoämnen (ofta vitt mjöl, mjölprodukter och socker) så reagerar kroppen med ett "försvar" som vi uppfattar som en endorfinkick. Vi vill följaktligen ha ännu mer av det vi inte borde äta. Det är definitivt värt att fundera mer kring...

5 kommentarer:

 1. Jag bara nickar igenkännande och håller med. IFD-kosten är precis vad min kropp efterlängtar just nu, men det är en omställning från att ha ätit lchf i ett år. Man ska lyssna på sin kropp för den talar om vad den behöver.
  kram

  SvaraRadera
 2. Ingela - det är en konst att lära sig att lyssna på kroppen med tanke på att vi ofta har ägnat så mycket tid till att träna på att INTE lyssna. Men när man väl börjar höra kommunikationen, då är det häftigt!

  SvaraRadera
 3. Har provat ifd-kost, med extra mycket ingefära och gurkmeja, i snart 6 veckor. Muskelbesvär jag haft en längre tid är borta. Till och med en axel som varit öm i nästan 15 år har blivit bra.

  SvaraRadera
 4. Jag har ätit IFD i snart 5 veckor och mina benhinnor som jag haft problem med i flera år är nu peppar, peppar helt besvärsfria trots stavgångspromenader varje dag! Jag vågar knappt säga det högt, är livrädd att smärtan ska komma tillbaka.

  SvaraRadera
 5. Visst är det både fantastiskt och verkningsfullt med IFD-kosten. Om vi ser på maten som vår medicin, så behöver vi inte ta några konstgjorda piller. Härligt att höra att ni mår så bra av denna, naturliga kost.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...