onsdag 12 maj 2010

MEDVETEN FRÅNVARO

Det pratas mycket om att vi ska vara Medvetet Närvarande. Det är bra! Vi har så mycket som stressar oss i tillvaron att vi faktiskt måste träna på att bara vara här och nu.
Men, det är inte heller fel att vara Medvetet Frånvarande. Det innebär att man kryssar tider i almanackan, tar en halvdag ledig från jobbet eller på något annat sätt helt enkelt inte är tillgänglig för omvärlden. Det innebär att du skapar tid för dig där ingen/inget kan störa dig.

Själv brukar jag boka en en heldags semester per halvår då jag är ledig själv hemma. Barnen får vara på skolan/fritids och mannen jobbar. Jag har ingenting som är inbokat. Tvätthögarna är antingen avklarade eller så får de ligga där de ligger. En dag av att bara vara. Vad jag sedan fyller den med bestämmer jag eftersom. En skön dag att ladda batterierna på. Lite vardagslyx helt enkelt.

 • När hade du Medveten Frånvaro senast?

5 kommentarer:

 1. men shit vad bra. Det där behöver många, många höra. Även jag. Själv ser jag till att vara medvetet frånvarande i mitt terapuet/coachjobb ibland. Inte tillsammans med klienten såklart :) men i stunder/timmar mellan klienterna. Då stänger jag av telefon och dator och bara ÄR. SUPERVIKTIGT!

  SvaraRadera
 2. Jag har medveten frånvaro varje fredag eftermiddag. Sitter o läser på biblioteket, promenerar eller slappar i soffan. Riktigt skönt att ha några timmar med sig själv.

  SvaraRadera
 3. :)

  ..men njae.

  Nu har ju inte medveten närvaro nåt att göra med att ANDRA har tillgång till oss utan att VI själva har tillgång till vår egen inre kärna - och det kan ju i och för sig vara till stor glädje för andra.

  EGOT´s yta och roller däremot är ofta det som är tillgängligt för andra; i mammarollen, i hustrurollen, i yrkesrollen, i glad/positivitets-rollen, i statusrollen, i "den starka"-rollen o.s.v. i all oändlighet.

  Att inte vara fysiskt närvarande för andra och spendera tid med sig själv, är ett utmärkt tillfälle att träna på att vara närvarande och hitta fram till sin medvetenhet.

  Den medvetenhet som iakttar tankarna och inser att: JAG är inte mina tankar utan DET som lägger märke till tankarna.

  Men allt detta har du säkert redan insikt om... ;)
  ...och inlägget var bra!

  Så jag tänker att: Du kommer att vara medvetet frånvarande från Egot´s roller under din ensamtid.

  Fniss - ja nu har väl Egot i mig haft sin lilla kommentarsstund. ;)

  Ha det riktigt skönt Ulrika!

  SvaraRadera
 4. Alltså, så där gör jag i tid och otid. Vilket gör att det blir rätt mycket som släpar emellanåt. Men så rätt som det är gör man ett ryck och då går allt det där fort som attan och då är det nästan roligt!

  SvaraRadera
 5. Yogamamma - feel free to use it ,-)! Ett lite roligt uttryck som man lätt kommer ihåg - viktigt inte minst.

  GM - det låter alldeles UNDERBART :D!

  S o F - visst är det skillnader (och likheter) mellan Medvetet Närvarande och Medvetet Frånvarande. Båda är viktiga, tycker jag och det ena utseluter inte det andra. För en del personer krävs det dock att det ser till att vara Medvetet Frånvarandr för att de ska kunna träna på att vara här och nu. Det behöver liksom "stoppa" tid och rum och ge sig den tiden som behövs. Förhoppningen är ju sedan att man ska kunna var Medvetet Närvarnade precis var och när som helst. Jag tror att vi delar samma tanke och tro ,-). Tack för att du delar med dig av dina klokskaper! Kram och en skön helg önskar jag även dig.

  Monica - för mycket av det goda ;-)...

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...