tisdag 11 maj 2010

INSPIRERANDE FÖRELÄSNING AV RON WATSON

I dag var jag och lyssnade på en mycket inspirerande föreläsning av Ron Watson som talade om "Arbetsglädje till alla".
Arbetsglädje är ett stort intresseområde för mig och där fyller jag gärna på med inspiration från alla håll och kanter.
Ron bjöd på en fartfylld och rolig föreläsning med hög igenkänningsfaktor.
Bland annat pratade han om den så kallade spridningseffekten som kan vara både positiv och negativ. Tyvärr är ofta den negativa spridningseffekten både snabbare och "effektivare" än den positiva. Den innebär att det på arbetsplatsen till att börja med finns en person som är negativ och klagar mycket. Den personen börjar så småningom att "smitta av sig" på ett par andra som blir "Beklagare". Tillslut har en liten grupp av negativa personer bildats som Ron kallar för "Njet Set". De beklagar sig över allt och inget och sprider en allmänt dålig stämning på arbetsplatsen.
Ron påminde också om den så kallade "80/20-regeln", vilken i det här fallet innebär att på en arbetsplats är 80 % av personalen positiva medan 20 % är negativa. Men däremot står de 20 % som är negativa för 80 % av allt gnäll.
Viktigast i hans budskap var dock att man faktiskt kan förändra förhållandet på arbetsplatsen. Det kräver att man tar ansvar för sina egna handlingar och sin inställning. En viktigt del i detta är att medvetet fokusera på det i arbetet och bland kollegorna som faktiskt är positivt på jobbet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...