fredag 9 april 2010

VETEALLERGI

Under mitt första besök på "Allergi- och Smärtmottagningen" förra veckan, så konstaterade Mattias som genomförde tillhörande allergitest och därefter behandling att jag var allergisk mot VETE.
VA?!?!?!?!?!
Det har jag inte haft en aning om. Jag har aldrig haft problem med magen på det sättet, var min första reaktion. Men tydligen så behöver inte veteallergi visa sig på samma sätt som glutenintollerans. Det är alltså två skilda saker.
Veteallergi kan visa symptom som ökad känslighet mot t.ex. pollen (!) eller annat du är allergisk mot, som svullnad i slemhinnorna, nästäppa, ont i kropp och leder eller trötthet för att nämna några symptom.

Hmmmmm, jag funderade så klart en hel del kring detta de första dagarn. Kan det vara därför som jag mår så kanon varje gång jag kör en detoxkur (som utesluter alla veteprodukter)?!?! Jag höll mig borta från vete i ett par dagar och märket inte direkt någon skillnad mot hur jag mådde tidigare. Beslöt mig därför för att prova att äta vete, så jag slängde i mig lite bröd, ett par kakor och en min-kexchoklad. Snacka om trötthetskoma jag hamnade i efteråt. Blev alldeles orkeslös.
Så nu kör jag vetefritt här ett tag framöver. Känner mig faktiskt piggare överlag trots pollenallergi (som kan ge trötthet som symptom).

Sanna Ehdin skriver mycket om kostens inverkan på vårt välmående. Hon menar också att många av våra symptom kan ha en matallergi som grund. Wäket är det så att många fler än jag går och är allergiska/överkänsliga mot maten de äter untan att veta om det.
Om det är så att du  känner dig trött och orkeslös kan du prova med att utesluta vetemjöl, gluten, laktos och socker i perioder för att se om du blir piggare. Dessa produkter är de som oftast skapar problem för oss helt enkelt därför att det inte är sk. artegen föda. Våra kroppar är inte skapta för att äta dessa produkter och därför kan de leda till problem. Vill du prova dig fram, så uteslut en födoämnesgrupp i taget i några dagar/en vecka. Skriv gärna matdagbok under tiden och skriv in hur du mår. Prova sedan att tillsätta födoämnet igen och se om du märker någon skillnad.

PS.Chokladbiskvier innehåller inte vete - JIPPIE!!!

9 kommentarer:

 1. Men nu pratar du om chokladbiskvier igen...blir så sugen.... :P

  SvaraRadera
 2. Anonym - chokladbiskiver är det bästigaste jag vet ;-)!!!

  SvaraRadera
 3. Intressant teori det där om vetet...kanske blir dina allergibesvär bättre om du utesluter det?

  SvaraRadera
 4. Där hade du tur :-) med chokladbiskvierna.
  Alltid intressant att lära sig nya saker -veteallergi har jag inte hört talas om tidigare. Däremot har jag hört att vissa barn blir mindre "stökiga" om de utesluter gluten. De tål det inte, men det ger inget utslag i test. Kvinnan som föreläste, vars namn jag glömt, hade en son med koncentrationsproblem, och han mådde mycket bättre utan gluten. Men sen gjorde de ett test som sa "nej" och då ville han inte fortsätta..
  Sen berättade hon vad man gör med glutenet som "tvättas bort" ur mjölet: det säljs till bagerierna, så det vanliga (köpta) brödet innehåller mer gluten än innan. Man kan ju undra vad följderna blir av det.. :-(

  SvaraRadera
 5. Vendela - så kan det faktiskt vara. Jag ska låta bli ett tag nu och se om det blir bättre.

  Maria - det är så mycket "joxande" med maten idag, så det är inte mycket osm kan kallas naturligt längre. Jag tror inte att vi till fullo förstår VAD det gör med våra kroppar och med vår hälsa tyvärr.

  SvaraRadera
 6. HÄRLIGT att chokladbiskvier är fritt fram :))
  Och visst är Bioresonsansen ascool??
  Kram

  SvaraRadera
 7. Fokus mot framtiden - oh jaaaa, underbart! Och du *viskar*, allergin har varit mycket bättre idag, tänk om det är på väg att vända. Jag hoppas!

  SvaraRadera
 8. Tips ! http://youtu.be/AnFHzo8NiCc

  SvaraRadera
 9. Jag är vete allergiker
  När jag uteslöt det ur kosten tillsammans med att inte äta socker så försvann min katt allergi ☺ väldigt intressant behöver inte ta mediciner längre ☺ och mår så mycket bättre
  Annika

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...