fredag 30 april 2010

KÄNSLOSAMT


Det anses inte riktigt "svenskt" att visa sina känslor tydligt. Samtidigt toppar svenskarna de flesta undersökningar som mäter  depressioner. Jag undrar om inte detta kan ha ett samband?
Att visa sina känslor är väldigt viktigt, både för dig och för din omgivning. Om du inte kan/vill visa vad du känner så kommer din omgivning att ha svårt att tyda dig och förstå vad du vill. Kanske sänder du ut dubbla budskap.

För att veta vem du själv är så måste du veta vad du känner i olika situationer. Det innebär att du måste stanna upp och fråga dig själv ibland, och sedan lyssna på vad du du verkligen känner.
Det är genom dina känslor som du bygger upp ditt jag och din identitet. Känslorna visar vem du är. Om du inte är van vid att visa och lyssna på dina egna känslor så blir det lätta så att du istället bygger upp en identitet av saker runt i kring för att visa för dig själv och din omgivning vem du är. Det kan vara genom kläder, val av bostad, partner, utbildning osv. Du bygger dig en yttre identitet som blir ganska sårbar. För när de yttre förutsättningarna förändras - du blir av med jobbet, blir sjuk eller din partner lämnar dig, då innebär det att din identitet rasar. Vem är du nu?

Att vara trygg i vem man är och att våga lita på och välkomna alla känslor, både de positiva och negativa, gör att du står starkare rustad för att möta förändringar i livet. Du får också en tilltro till att du klarar av att möta dina känslor och att ingen känsla är konstant och bestående. De är ganska flyktiga.

 • Lägg lite extra märke till vilka känslor du möter idag och se hur det får dig att känna dig när du möter dem utan att lägga någon värdering i dem.

4 kommentarer:

 1. Hej :)
  Äntligen leeeeeedig och får tid till sånt som GER energi.
  Önskar dig en underbar Valborg :)
  kram

  SvaraRadera
 2. Om man gör så, möter utan att värdera, så blir folk ofta så förvirrade och lägger _på_ en värderingar man inte har. När jag gick UGL så blev det extremt tydligt och kursledarna varnade; DU är förändrad nu, men världen utanför är likadan som vanligt. Och så var det! Man är så van att bli värderad att om man får värderingsfri feed back så matar man automatiskt in de värderingar man förväntar sig ska ligga där. Det är inte helt lätt att handskas med det där värderingsfria, man måste vara både vaksam och försiktig.

  SvaraRadera
 3. Tack! precis vad jag behövde just nu... önskar dig en fortsatt trevlig helg. Kram

  SvaraRadera
 4. Fokus mot framtiden - underbart. Se till att bunkra upp och njut medans du kan. Kram

  Maria - visst är det knepigt. Många gågner möts vi av käsnlor från personer som inte alls är i balans och som försker "balansera dig" genom att föra över sina känslor på andra (dig). det krävs så klart mycket träning, men jag tror att ju säkrare och tryggare man blir i sig själv, desto lättare är dett att sortera känslorna, både egna och andras.

  Kicki - med nöje :-)! Ha det gott du med. Stor kram

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...