fredag 16 april 2010

HINNER DU INTE MED?

Den känslan är det många som upplever. Det är mycket i tillvaron som ska ordnas med och tas om hand om. Dessemellan ska vi se till att ta hand om oss själva och må bra också.


Om du ofta upplever att tiden springer ifrån dig, känner av stress och inte vet hur du ska hantera situationen så bör du titta över dina rutiner.

Skriv upp allt som du MÅSTE göra, allt som du bör göra och allt som du vill göra i ditt liv. Fundera sedan på om allt verkligen måste stå med där på listan. Kanske är det något som du bör stryka från ditt liv just nu – i varje fall för tillfället. Om du har en väldigt stressig situation just nu så kan du tänka dig att du ska ge dig lite ”stress-semester” och avboka allt som inte är nödvändigt i din tillvaro. På så sätt får du möjlighet att hinna ikapp och även att ladda batterierna.

Något annat som är viktigt att titta över är hur din dag och dina rutiner ser ut. Om du gör många saker samtidigt och ständigt avbryts i ditt arbete av att du vill kolla mejlen, bara ska läsa en blogg, svara i telefon, skicka ett mejl osv., så blir du mer stressad. Faktum är att du hinner med mindre när du har många bollar i luften samtidigt. Varje gång du avbryter en aktivitet för att starta upp en annan så går det åt extra mycket energi och din hjärna tar längre tid på sig att starta upp och bli effektiv. Det är alltså bättre att bestämma att du har telefontid en viss tid, du läser dina mejl på morgonen, efter lunchen och innan du går hem exempelvis. Prova så får du se att du kommer att uppleva din tillvaro som mycket lugnare och mer hanterbar.

6 kommentarer:

 1. Du har så rätt, jag ska försöka.

  SvaraRadera
 2. Håller helt med!
  Gjorde för något år sedan en lista på saker som jag då tyckte vi skulle fixa i huset.
  Skrev ned dem i en Måste, Kan och Vill kolumn.
  När jag gjorde det insåg jag att väldigt mycket hamnade i Kan kolumnen och ganska få saker i Måste kolumnen. Det var verkligen en hjälp att se det - mycket av pressen försvann.

  Önskar dig en trevlig helg!

  /Anneli

  SvaraRadera
 3. Jättebra! Du har helt rätt. Bra tips att få in rutiner på de små handlingarna som att tex. läsa mailen.

  Förresten...när kommer nästa rensa utmaning?

  SvaraRadera
 4. Trevlig helg Ulrika :)

  SvaraRadera
 5. Å vilka bra tips! Jag upplever ofta ett stort kaos i tillvaron; det är så många saker man ska göra och komma ihåg, och mycket hinns inte med eller glöms bort eller blir uppskjutet alldeles för länge...

  Får passa på att önska dig en trevlig helg Ulrika; och vi får önska lite regn på nätterna så du kanske får mindre besvär av pollen på dagarna...

  Kram kram

  SvaraRadera
 6. Randiga Tråden - kan vara värt att tänka på i bland när det kör i hop sig åtminstonde.

  NjutVarjeDag - du ser! ibland är det bra att verkligen visueelt SE allt man har framför sig på ett papper. Trevlig helg önskar jag dig med!

  vitavillan - nästa rensning blev bortrationaliserad därför att jag hade det för stressigt just nu - men håll ut, den kommer ;-).

  Fokus mot framtiden - tack vännen, det samma :-)

  Vendela - det är bra att SE sitt kaos tydligt genom att skriva ner det. På så sätt är det lättare att greppa det och kanske inse att det inte är så hemskt som det känna. I annat fall kan man lättare medvetet välja bort. Tack för din om tanke, regn är inte fel just nu;-). Stor kram och trevlig helg till dig med.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...