tisdag 16 mars 2010

MINDFOOD GÖR DIG ALERT

Mindfood är ett begrepp som kommer från USA. Det handlar om mat som ger bra näring och energi åt hjärnan. Tidigare har fokus legat på mat som ger energi för maximal fysisk prestation. Nu börjar man alltså att intresserar sig för hur vi med hjälp av maten ska kunna utföra maximal psykisk prestation.
Ulrica Norberg är yogalärare och föreläser om kost och hälsa. Det här hon som har tagit med begreppet och tänker kring Mindfood till Sverige. Hon menar att det finns tydliga samband mellan koncentrationssvårigheter och sämre tankeförmåga och den mat vi äter. Hjärnan förbrukar mycket vitaminer, mineraler och proteiner vid produktion av signalsubstanser och behöver därför bra kosta för att kunna fungera optimalt.
Vad är då bra kost för hjärnan? Jo, bra råvaror som gärna är så närproducerade som möjligt. När färskvaror fraktas långa sträckor och under lång tid så försämras näringsinnehållet. Ekologisk och kravodlad mat innehåller också mer näringsämnen.

Exempel på Mindfood är:

Bär (gärna blåbär)
Frukt (gärna ekologisk banan)
Färskpressade juicer
Havregryns- eller bovetegröt
Spenat och andra mörkgröna bladväxter
Smoothie av yoghurt och bär
Surdegsbröd, grövre bröd eller knäckebröd
Fet fisk
Ägg
Te utan koffein – vitt, rött, grönt eller brunt


En mumsig frukost bestående av ett glas färskpressad juice och en tallrik havregrynsgröt gör med andra ord att du kommer att vara pigg, alert och koncentrerad en bra stund in på förmiddagen.

1 kommentar:

  1. Jag blev sugen på allt förutom gröteriet ;)

    Å du... STORT grattis till nystartad firma! Jag tror jättemycket på dig! Lycka till, stora kramar

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...