söndag 21 mars 2010

GO WITH THE FLOW

Första gången jag kom i kontakt med begreppet "Flow" var när jag läste psykologikursen i min utbildning till fritidspedagog på högskolan i Örebro för 15 år sedan. I kurslitteraturen ingick en bok som heter"FLOW - den optimala upplevelsens psykologi" av Mihály Csíkszentmihályi. Den boken blev en riktigt wow-upplevelse för mig. Det var då jag förstod att det finns en massa starka och positiva psykologisk krafter som vi kan använda oss av.

Flow är det tillstånd du hamnar i när allt klaffar, när saker fungera precis som det ska och när du känner att du klara av utmaningen du står inför. Då har du flow (eller flyt som en del säger). Den vanligaste beskrivningen av en flowupplevelse brukar vara känslan du får när du läser en bok och blir så uppslukade av handlingen i den att du tappar begrepp om både tid och rum. När du tittar på klockan och inser att du har läst till klockan 3 på natten utan att ha känt att timmarna har gått.

Flow uppkommer när du är inne i något lustfyllt men samtidigt krävande. Du ska behöva anstränga dig men samtidigt känna att du har kunskap och kompetens att klara av uppgiften.
Flow kan du få precis var som helst, hemma, på jobbet, bland vänner, när du är ensam...
Vi mår bra när vi har flow och vi mår bra efteråt. Det ger oss en kick och massor av "må-bra hormoner" produceras. Det har forskats mycket på det här området, framför allt för att undersöka kopplingarna mellan flow och trivsel på arbetet. Där är sambandet mycket stort. Medarbetare som på sin arbetsplats då och då har möjlighet attuppleva flow både mår och presterar bättre.
Du finner lätt flow om du idrottar/motionerar - när du känner att du mår bra och förbättras. Eller om du har någon hobby som du tycker om att syssla med och utveckla.
Du kan finna flow var som helst. Den underbara känslan när du tappar greppet och tid och rum och bara ÄR - helt uppslukad av en aktivitet som du tycker om och år bra av.
Jag kan känna flow i skrivande, när jag syr eller när jag läser.
Jag har dessutom förmånen att få uppleva flow under varenda coachingmöte jag har.
När upplever du flow?

Gif banner 468x60

8 kommentarer:

 1. Igår kväll kände jag flow i mitt skrivande. Jag skulle bara titta lite på min skrivuppgift... och så blev jag sittande i nästan två timmar. Klockan var över midnatt när jag äntligen slutade skriva.

  På jobbet däremot har jag oflow för det mesta. Grrrrr!

  SvaraRadera
 2. Älskar känslan, önskar dock att den kunde infinna sig ännu oftare...;-)

  SvaraRadera
 3. Ska gå ut och söka min FLOW nu för att se till att behålla den när jag fortsätter rensa.....Kram

  SvaraRadera
 4. Kan uppleva flow i yogan,i samtal med härliga vänner, när jag skriver. Även i butiken när jag gör om och får en idé om hur något ska se ut. Då fylls jag av energi och bara är - flow är ett skönt tillstånd som jag också skulle vilja uppleva oftare.

  SvaraRadera
 5. Nu har jag funderat och funderat men kan inte komma på när jag senast kände något flow. Jag jagar hela tiden framåt och känner ständigt stress. Jag är inte här och nu utan funderar helt tiden framåt och oroar mig för hur de ska bli och gå.... Jag måste nog komma fram till vad som ger mig flow och sen se till att göra de ofta.

  SvaraRadera
 6. stort och smått - visst är det härligt! Men du måste fundera på om du på något sätt kan få uppleva det, åtminstone stundtals på jobbet.

  Free Fashion Pia - den ger abolut mersmak!

  emsa - hoppas det gick bra! Kram

  Ulrika Forsell - du hittar det i flera områden och det är ju bra. Vill du uppleva flow oftare får du se till att göra mera av det som skapar flow för dig.

  Ensamma mammam - Dra i nödbromsen! Jag förstår att mycket kan kännas stressanden, men du måste fråga dig själv vad du egentligen får ut av ditt sätt. Blir något bättre av din stress och oro? Troligtvis inte, och då tjänar det inte så mycket till. Fundera på var du kan hitta flow och se till att få in det i ditt liv lite då och då.

  SvaraRadera
 7. ja, jag tänkte just precis på det, att flow verkligen är coaching. Att hitta dit med klienten för att få fram inspiration och motivation. Och snart får kanske även jag prova den upplevelsen. I juni blir jag coach och ska sedan kombinera det med min samtalsterapi, tänkte jag. En häftig resa!

  SvaraRadera
 8. Yogamamman - det är läskigt vad med flow jag kan uppleva när jag coachar. Jag har ingen koll alls på tiden. Det kan kännas som om det har gått tio minuter när det i själva verket har gått 90! Fantastiskt yrke du satsat på :-D!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...