lördag 6 mars 2010

ATT LÄNGTA OCH VARA FÖRVÄNTANSFULL

Ett av mina favoritord är "förväntansfull". Att vara förväntansfull är en sådan underbar känsla Jag förknippar den tydligt med barndomen då jag kunde vara förväntasfull inför julafton, sommarlovet eller en resa till exempel. Naturligtvis kan jag vara förväntansfull även idag som vuxen, men av någon anledning så är det inte riktigt jämförbart mot när jag var barn. Kanske beror det helt enkelt på att idag som vuxen har jag så många andra tankar och aktiviteter på gång att jag inte riktigt har tiden att stanna kvar i känslan av förväntan.
Forskning har visat att när vi är förväntansfulla inför något, stort som smått, så har vi faktiskt mer/fler positiva känslor i kroppen än när vi verkligen gör det vi har längtat efter. Detta har man sett då man uppmätt hormonnivåer i kroppen.
Vad kan vi lära oss av det?
Jo kanske att vi skulle må bra av att verkligen planera in fler saker som vi kan längta efter.
Fundera på vad du uppskattar och vad du skulle kunna "boka in" i kalendern så att du får fler saker att längta till. Det behöver inte betyda att du ska proppa kalendern full med aktiviteter som bara kommer att skapa stress och press. Nej, tänk mindre. Några exempel:


 • Stanna på vägen hem och köpa en bukett blommor när du ändå ska köpa mjölk.

 • Bestämma dig för att baka din favoritkaka i helgen dom du ska njuta av till söndagskaffet.

 • Planera in att ringa din bästa vän som du inte har pratat med på länge.

Genom att se till att bestämma innan att du ska göra något du uppskattar så ger du dig själv möjlighet att tänka på det som komma skall och få känna längtan och förväntan. När du väl tänker på det som komma skall, visualisera så mycket du kan. Du ska nästan kunna se en person farmför dig, känna en doft eller smak eller höra en röst.

 • Vad känner du dig förväntansfull inför inom den närmaste framtiden?

6 kommentarer:

 1. Jag flyttar till härliga Australien på tisdag och känner mig så himla förväntansfull!! Jag har haft den här underbara känslan ett bra tag nu och jag hoppas den övergår i en annan härlig känsla när vi flyttat ner!

  Annars är det så sant som du skriver att man kände det väldigt mycket oftare som barn, men du ger bra tips på hur man kan locka fram känslan!

  Hälsningar Kristin

  SvaraRadera
 2. Det är viktigt att längta!
  Jag är lärare och upplever att många barn idag inte behöver längta, för där finns vuxna som uppfyller deras behov och önskningar innan de hinner bygga upp någon förväntan.

  Jag längtar just nu efter att ha ett långt påsklov med min familj.

  SvaraRadera
 3. Det jag är mest förväntasfull för just nu är att jag har en hel härlig vecka tillsammans med min son nu. Ska ska bli så härligt att få vara med honom, leka, gosa osv. Han är ju bara hos mig varannan vecka så de är alltid lika härligt när han kommer hem igen. Kram

  SvaraRadera
 4. Inför våren! Jag blir knopptokig när det börjar våras. Spanar efter stora knoppar överallt, håller koll på mammas trädgård om det kommit snödroppar och krokusar, registrerar varje fågelkvitter och håller ögonen öppna för sädesärlans återkomst. Varje år samma mirakel, det är så häftigt!

  Sedan är det ju påsken i stugan såklart, som jul fast utan stress. =)

  SvaraRadera
 5. För ett par år sedan gjorde jag en helomvändning i mitt liv. Jag valde att lämna mitt förhållande efter 5 år och bestämde mig för att fokusera på mig själv, något jag varit otroligt dålig på under hela mitt liv.
  Ett av mina fokus var just det, att alltid ha något att se fram emot. Det behöver inte vara stora händelser som en resa, utan även små guldkorn i vardagen som en fika med en vän eller en bio.
  Det håller i sig än och jag har blivit lite av en expert på att planera, skriva in i kalendern i fina färger och sedan se till att det händer. Det får mig att må otroligt bra och jag ser det som små presenter till mig själv. Jag kan verkligen rekommendera alla att göra detsamma, det är uppiggande alla dagar i veckan, året runt.
  Tack för ett bra inlägg Ulrika!

  SvaraRadera
 6. kioz - men åh vad mycket spännande du har att se fram emot! Det ska verkligen bli roligt att få följa dig via din blogg. Jag misstänker att eftersom du står inför något både nytt och stort, så kan du lätt känna dig förväntansfull som ett barn. Varma lyckönskningar och kramar från mig.

  vitavillan - det har du absolut rätt i. Många föräldrar förtar barnens möjlighet att få lära sig att sätta upp mål, önskningar och inte minst att få längta. Det som är så viktigt i livet. Hoppas du och familjen får ett riktigt supermysigt påsklov tillsammans.

  Ensamma mamman - åh, det låter underbart. Sonen är säkert lika förväntansfull han. Ha det riktigt härligt ihop.

  Omentjej - jag kan riktigt se dig springa omkring med näsan mot marken och alla buskar ;-). För visst är det härligt med alla dessa vårtecken som tittar fram och lovar sol och värme.

  Helena - det är precis så jag menar :-D! Det går att få in dessa gyllene små stunder precis när och hur som helst. Det behöver inte vara stort, krångligt och tillskonstlat för att det ska skapa en skön och pirrande längtanskänsla i magen och hjärtat. Tack själv för din inspirerande kommentar!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...