tisdag 16 februari 2010

VAD KAN EN COACH HJÄLPA TILL MED?

Det är en fråga som jag får ibland. Även om coachingyrket är relativt etablerat idag, så är det ändå många som undrar vad andra vill ha hjälp med. Kanske är man också nyfiken på med vad man själv skulle kunna få hjälp med.
Jag skulle först vilja dela upp coachingen i två kategorier:
Coaching i arbetslivet – arbetsgivaren står för coachingkostnaden och coachingen rör till stor del förhållanden på arbetsplatsen (samarbete, effektivitet, ledarskap, motivation mm.)
Coaching för privatpersoner – kunden söker coaching privat för att få hjälp med frågor som rör honom/henne privat (självkänsla, motivation, träning, viktnedgång, förändringsarbete mm.)
Naturligtvis finns det inte några vattentäta skott mellan arbetslivet och privatlivet. Det kan mycket väl vara så att en person som får coaching via sitt jobb även har en del han eller hon vill/behöver arbeta med i privatlivet och vice versa.

Men vad kan då en coach hjälpa till med?
Det kan vara väldigt olika eftersom varje kund är unik, har sina egna önskemål, sin egen bakgrund och egna behov. Det är det som är så spännande med coachingen – den blir alltid skräddarsydd.
Det jag gör är i stora drag att guida den jag coachar fram emot de mål han eller hon önskar komma till. Då handlar det till att börja med att titta på målet. Hur ser det ut? Är det ett rimligt mål? Vilka vägar kan man ta för att nå målet? Vi måste också titta på bakgrunden till viss del. För även om coachingen till stor del handlar om att nå mål i framtiden så spelar naturligtvis vår bakgrund och vår historia också stor roll i vår förändringsprocess. Kanske kan man där hitta svar på varför det ibland är så svårt att nå vissa mål. Genom att få förståelse för det så kan man lättare hitta vägar att ta sig vidare.
Jag ställer många frågor. Det är genom att behöva svara på alla dessa frågor som kunden själv får förståelse för hur han/hon fungerar. Vad som eventuellt bromsar i förändringsprocessen och naturligtvis vad som stimulerar, skapar vilja, energi och förändringskraft. Genom ökad förståelse för sig själv ges man också förutsättningar för att göra det bästa av sitt liv.

Som coach är det en fantastisk spännande resa att få ta del av en persons utveckling och resa mot uppsatta mål. Många väljer att bli coachade under längre perioder (åratal) helt enkelt därför att de uppskattar den kraft och energi det ger att regelbundet få samtala med någon som får dem att se saker och ting i ett nytt perspektiv och som ständigt ger dem möjlighet att utvecklas. Andra har behovet av coaching under kortare perioder. Det är alltid kundens behov som styr.

Just nu arbetar jag med att ta fram ett nytt koncept som riktar sig till personer som vill ha en kortare period av coaching – som en personlig kick-off. Jag tror att det finns ett behov hos många att få hjälp med att komma i gång med en förändringsprocess, hitta motivationen och få de rätta verktygen utan att för den skull förbinda sig till många coachingtimmar.

4 kommentarer:

 1. Jag har en fråga. Jag studerar på distans och senaste dagarna har jag behövt plugga men jag kommer inte igång. Känns som att jag fryser fast framför tv:n och det känns som att bestiga ett berg bara av att börja med det jag ska göra. har du några tips hur man ska tänka/göra för att starta?
  Tack på förhand!
  Mvh/Ida

  SvaraRadera
 2. Ida - kanonbra fråga! Jag ger dig och alla andra som är intresserade svar i ett inlägg i morgon. Hoppas du kan tåla dig till dess ;-).

  SvaraRadera
 3. Coachar du på distans också? Via mail eller telefon till yyytlandet?

  SvaraRadera
 4. Camilla Toniolo - roligt att du frågar :-D! Jag håller precis på att utarbeta ett "nytt koncept" som bland annat innebär distanscoaching via Skype, mejl och telefon. Är du intresserad? Skicka mig gärna ett mejl, ulrikagabriel@hotmail.com, med dina kontaktuppgifter, så kan jag höra av mig när det blir aktuellt.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...