söndag 7 februari 2010

RENSNINGS PEPTALK

Hur går det för er där ute alla som är med i "Rensa-i-röran Utmaningen"?!?!?!
I nuläget är det hela 99 (!) deltagare som har anmält sig, men jag får väldigt få "rapporter" över att det rensas...

När du ska göra någon sorts förändring i ditt liv ( rensa, börja motionera, äta bättre, läsa fler böcker, lära dig portugisiska eller vad det nu kan handla om) så är motivationen alltid väldigt hög i början. Du behöver inte då någon annan form av drivkraft än din lust och längtan efter förändring. Men, som en naturlig del som dessutom ligger genetiskt i oss för att säkra människans fortlevnad så kommer du förr eller senare att bli mer tveksam till förändringen. Kanske börjar du ifrågasätta om det du gör är bra, kanske tycker du inte att du har tid/ork eller så tycker du att du har viktigare saker att göra så att förändringsarbetet får vänta på sin tur.
Det är nu du ska vara förutséende och ha en plan.
 1. Skriv upp allt det positiva du får ut av att Rensa-i röran.
 2. Ha en strategi för att hantera situationer där du tycker att du inte hinner eller har lust att fullfölja ditt rensande. Personligen tycker jag att det är jättebra att varva med mindre och inte så tidskrävande projekt under perioder då tiden och energin inte räcker till.
 3. Skriv en plan. Vad behöver rensas och i vilken ordning är det lämpligt att göra det. Se till att du kan vara flexibel och ändra i din planering vid behov. Blir du t.ex. sjuk en vecka kanske inte en röjning på vinden är det idealiska, utan då passar det bättre att rensa en kökslåda.
 4. Se till att belöna dig när du har gjort ett bra arbete. Har du rensat i köket kanske belöningen kan bli några fina krukväxter i fönstret. Ett nyrensat badrum kanske du kan inviga med ett härligt bubbelbad. En garderobsrensning ger dig så klart möjlighet att fylla på med några nya snygga plagg och du önskar osv. Eller så belönar du dig med en skön promenad eller en mysig lässtund i fåtöljen. Du väljer!

Själv fortsätter jag långsamt men säkert min rensning. Jag har i nuläget mycket annat att tänka på och som kräver tid, så jag fortsätter med mina mindre, men ändå viktiga projekt. Den här veckan är det mejlboxen som fått sig en omgång. Jag gör så att jag katalogiserar mejlen i olika kategorier, ex. "roligt", "medlemskap", "viktigt", "beställt på nätet" och så vidare. På så vis kan jag spara mina mejl, men ändå ha ordning på dem. Bara de allra senaste mejlen finns då kvar i inboxen. Meningen är ju att mejlen ska katalogiseras i rätt kategori med en gång jag läst dem, men det blir ju inte riktigt så ;-)...
Nu är det ordning och reda hur som helst.


12 kommentarer:

 1. Mycket bra tips! Bra att bli påmind om att faktiskt rensa även i mejlröran. Hur många gånger har jag inte glömt att svara på ett viktigt mejl bara för att jag har tänkt "Det gör jag sen". Och så försvinner det i informationskaoset.

  Ha det gott, min nyfunna vän!
  /Maria

  SvaraRadera
 2. Är det försent att haka på utmaningen? :)

  SvaraRadera
 3. Jag har inte anmält mig än, men rensat ändå. Började med ensamma strumpor, idag blev det en sminkväskesrensning. Små steg. Mailboxen har jag däremot stenkoll på. Åtminstone det jobbrelaterade.
  :-)

  SvaraRadera
 4. Internet har inte fungerat så bra de senaste veckorna så jag har inte kunnat rapportera...
  Men jag har rensat lite smått o gott, nu o då! Julsakerna, köksskåp med "finglas" har rensats, alldeles nyss kylskåpet...hm, säkert något mer. Jo, alla julblommor har åkt till komposten nu! =)
  Rensat liite i vår "källarskrubb", härligt kallt på vintern så all öl, vin o annat gott står snyggt o prydligt där inne. Men källarskrubben SKA bli ett snyggt skafferi längre fram.
  Fortsättning följer....

  SvaraRadera
 5. Shit shit shit... Jag anmälde mig för att få lite fart på rensandet igen men det har gått "så där". Eller rättare sagt inte alls. Men, nu får jag skärpa till mig, har till och med ett alldeles lagom projekt som jag tänkt starta med. Återkommer med rapport...

  SvaraRadera
 6. Här har det rensats ordentligt i helgen. Vi har hållt på i källaren (som visst aldrig blir klar). Fyra stora kassar till loppis och två till jobbet. Det värsta är att ju mer jag rensar desto rörigare och stökigare får vi här tills allt är bortforslat. Fast så småningom blir det ju bra :-)

  SvaraRadera
 7. Maria - det är lätt hänt att det blir så ja om allt ligger och väntar i inkorgen. Allt gott till dig, kram.

  Helena - inte då! Jag skriver upp dig nu! Happy rensning.

  Bitte - det är ju inte förbjudet att rensa även om man inte är med i utmaningen ;-). Hojta bara till om du vill att jag skriver upp dig på listan.

  Wickans värld - härligt att höra att du är i full gång :-D!

  Monica - ser fram emot att få höra vad det blir som ska rensas.

  m - stora projekt som källare och vind kan ta tid. Det är ju ofta där vi ställer av en massa bråte som vi inte vet vad vi ska göra med eller som vi inte klarar av att direkt slänga. Lycka till!

  SvaraRadera
 8. Jag rensar en hel del, fast jag glömmer att skriva in det här...
  Just nu är jag förkyld men ska ändå rensa en del i vårt förråd eftersom "gubben" min lånar sonens bil i morgon, då kan han köra till tippen :)

  Det mest positiva är att jag fått igång tänket även hos "gubben" så planen är att röja hela vinden i sommar och hyra en bil för att forsla bort att som vi inte ska ha kvar.

  Dessutom ska vi anlita hantverkar för att göra om ett av sovrummen.

  SvaraRadera
 9. Jättebra tips Ulrika. Du skriver precis om sånt som jag tycker är viktigt och gillar att diskutera :)

  Jag brukar gå igenom allt som aks göras och se vad som är prioritet och vad som kan vänta. Förr stressade jag hur mycket som helst, numera göra jag inte det.

  Jag läste om några mammor som var egna företagares om höll på atr gå under och var hur stressade som helst. Då slog det mig att det är nog nåt som är lite fel där och sås krev jag "Köksharmoni". Visserligen till stressade mammor i allmänhet men det tog fart när jag läste om dessa stressade mammor som inte klarade av vardagen.

  Man måste passa sig annars så hamnar man i "stressekorrhjulet"...

  SvaraRadera
 10. Listor, jag skriver listor, men har svårt att följa dem. Skrev ingen lista denna gång och jag har börjat rensa sakta, sakta och lugnt i min egen takt. Några pappershögar har blivit mindre och grejer har kastats. SKÖNT! Det tar tid, men bättre så än inget.
  Anmaja

  SvaraRadera
 11. Birgitta - ja du ser, det blir som en snöbollseffekt av rensningen ;-). Visst är det härligt!

  Brazilian Linda - om man förstår att ordning och reda är den bästa grunden för spontan kreativitet, då har man kommit långt! Ofta är det så små skaer som behöver styras upp för att allt annat ska flyta på så mycket lättare. Som din "köksharmoni" t.ex. :-D!


  Anmaja - det viktiga är inte hur fort det går, utan ATT det går ;-)!

  SvaraRadera
 12. Hej ulrika, Renserit har kommit igång, julsakerna borta, ett skåp i köket har just blivit ett köksskåp borta är allt skräp, en låda i köket med pennor, nu är det ordning å reda. I torsdags hängde jag alla min tavlor till slut!! phu Skönt att få det gjort, men jag har varit dålig på att rapportera till dig. önskar dig en bra vecka, krya på dig vad det nu är i kroppen . // Ingela

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...