torsdag 18 februari 2010

FÖRÄNDRING ELLER ACCEPTANS?

Att vara coach, det måste ju innebära att man hela tiden hjälper folk till förändring, eller hur?
Njaaaa.
Många gånger så är det just det som kunderna vill ha hjälp med, att hitta motivation och vägar till en förändring som de av en eller annan anledning vill/måste göra i sina liv. Som coach har jag dels erfarenheten och kunskapen om förändringsarbete och hur det fungerar. Dessutom har jag ett utifrånperspektiv som gör att jag inte vet om de gamla invanda tankebanorna och mönstren som kunden troligtvis sitter fast i. Det gör att jag har förmågan att ifrågasätta det som ofta kan kännas självklart. Genom att ifrågasättas (fast på ett trevligt sätt så klart) kan kunden se på sig själv och sitt agerande med andra ögon.

MEN, det är inte alltid så att vi måste förändra - oss själva, våra tankar, vårt sätt att leva, våra relationer, vårt arbete eller vad det nu kan handla om.
Ibland kan det vara så att det vi måste göra för att må bra här och nu är att ACCEPTERA.
Vi måste acceptera situationer som vi inte själva rår över eller kan förändra. Om vi inte gör det så slösar vi bort massor med energi och mår dåligt över något som vi ändå inte kan påverka.
Ibland kan en förändring vara nödvändig, men kanske inte just nu.
Har du mycket som händer i ditt liv kan det vara bra att skynda långsamt. Att liksom landa och hitta sig själv mitt i röran. Du kan planera för en förändring längre fram, men måste kanske träna på att acceptera situationen tills dess att det är dags.

Jag har haft många intressanta samtal om att acceptera det som finns här och nu. Många är så vana vid att leva forcerat och att hela tiden "vara på väg" mot något bättre, större, häftigare, bättre betalt eller vad det nu kan vara. Det är viktigt att ställa sig frågan VARFÖR?
Har du ett bra svar på varför du vill förändra så är det bara att fortsätta mot ditt mål. Om du däremot är tveksam och osäker tycker jag att du ska fundera ordentligt på vad det är du egentligen vill uppnå med ditt liv.
För som man brukar säga:

Ibland ser man inte skogen för alla träd.

8 kommentarer:

 1. Tack för ett mycket bra och, som vanligt, viktigt inlägg :))!!

  Inspirerade mig i mina tankar men också pågrund av den sits jag själv befinner mig i just nu så klart. Här kan vi snacka om changes!! )))
  Kram!!!

  SvaraRadera
 2. Ahhhh! Du är en klok kvinna! :-)
  Jag käner igen mig. Jag strävar också efter något annat. Nästan hela tiden. Måste lära mig att sluta med det för det blir jobbigt i längden för både mig och min familj.

  SvaraRadera
 3. Tack för ett bra inlägg. Jag tror att alldeles för många inte kan acceptera hur det är här och nu. Det kan vara skönt att koppla av i nuet och inte bara önska förändra allting.
  Fram för mer lugn och ro!

  SvaraRadera
 4. Fokus mot framtiden - Stor kram óch tack till dig:-D!

  Camilla Toniolo - Smickrare där ;-)! Börja dunera lite mer kring de här frågorna, så kanske du hittar tankar och känslor som visar dig "rätt" väg.

  milla-andante - Tack!

  S o F - Tack! Väldigt viktigt att tänka på är det faktiskt.

  Camilla - precis, mer lugn och ro åt folket! Tack själv!

  SvaraRadera
 5. Jag är själv oerhört prestationsinriktad, och söker ständigt nya utmaningar. För att ibland påminna mig, tittar jag på en underbar liten tavla jag har på jobbet. Det föreställer en ko som tittar på en på det där sättet som bara kor kan. Stint och lugnt. Under står: "Måste man alltid vara på väg någon annan stans?".

  Den tavlan fungerar som ankare i min tillvaro!

  SvaraRadera
 6. Maria Björkman - Det är inte alls fel att vara prestationsinriktad - i varje fall inte om man kan se till att balansera upp det med lite "här och nu - närvaro" nu och då. Och kor ÄR kloka. Låter härligt med din tavla, jag kan se den framför mig....

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...