fredag 29 januari 2010

VEM ÄR DU - VEM ÄR JAG?

Nu börjar du säkert att nynna på den gamla schlagerdängan med Arja Saijonmaa, men det var inte riktigt det jag hade i åtanke.
Jag tänkte istället på de roller du har och kanske de roller du spelar i livet.
Många gånger så "glider vi in" i en roll helt automatiskt utan att vi tänker på det. Det kan vara "mammarollen" när vi är hemma med barnen eller det kan vara "yrkesrollen" när vi är på jobbet. Det kan vara "väninnarollen" när vi är med en vän och en annan "väninnaroll" när vi umgås med en annan vän.

Vi anpassar oss ofta helt omedvetet efter den roll vi har fått eller den roll vi har tagit. Är du den kreativa, glad och positiva kollegan på arbetsplatsen kan du som genom ett trollslag förvandlas till just henne när du kliver innanför arbetsplatsens dörrar. Trots att du bara en halvtimme innan var en tjatig, trött och uppgiven mamma.

Att ha olika roller i olika situationer är helt naturligt - så länge rollerna inte helt motsätter sig varandra och ditt sanna jag.
Vad som kan vara värt att tänka på är om du verkligen vill vara och spela de rollerna du gör.

Är det verkligen DU som är, känner och agerar som du gör i en viss situation? Eller gör du det efter vad som du tror att andra förväntar sig?

Känns dina roller ärliga och genuina?

Kan du stå för ditt "agerande" i olika situationer?

Om inte måste du fundera på hur du själv vill framstå. Kanske framstår du som en relativt tyst och tillbakadragen person, men skulle i själva verket vilja både höras och synas mer? Då är det upp till dig att plocka fram denna person. Kanske bit för bit utmana dig själv med att ändra på ditt beteende så att det känns mer som den personen som du vill vara och vill bli uppfattad som.
Kanske är det precis tvärtom!? Du kanske inte alls i alla lägen vill framstå som så glad och positiv som du gör? Då får du träna på att plocka fram dina mer allvarliga och eftertänksamma sidor.

Viktigast av allt är att du verkligen funderar på vad som känns äkta och genuint. För då spelar du inte teater, utan då är DU DIG SJÄLV - även om det innebär att du har olika roller i olika situationer.

4 kommentarer:

  1. Jättebra skrivet Ulrika - kunde inte sagt det bättre själv. ;)

    Om just detta skriver Eckhart Tolle väldigt bra i sin bok "En ny jord". Speciellt träffande om just mamma/pappa-rollen.
    Många föräldrar tycker det är lite jobbigt att läsa det kapitlet - just för att man får "syn" på hur man har betett sig mot sina barn.

    Ha det gott och Trevlig Helg!

    SvaraRadera
  2. Ja det där är viktigt att fundera över. Det är svårt att ändra på en roll, om inte annat för att ens omgivning förväntar sig att man är just den personen.
    När jag bröt samman på vårt personalmöte fick jag många kommentarer efteråt, de flesta lutade åt "att just du Åsa". Ja, så kan det vara, även ett kärnkraftverk kan bryta samman...
    En arbetskamrat har inte kommenterat det alls, det har jag funderat en hel del på...

    Önskar dig en finfin helg Ulrika!

    SvaraRadera
  3. Vi har alla roller med oss mer eller mindre. Ibland gör jag sånt som andra inte förväntar sig, då får jag höra: "Det trodde jag inte om dig".
    Det är andras förväntningar som får sig en törn. Bilden de har av mig måste då göras om, rädslan de har att inte ha mig kvar i det "rätta" facket ger oro. Jag själv tycker om att ha olika roller, att få agera på olika vis.
    Det är som med min blogg. Jag skriver om "henne" vilket inte alltid är jag, men jag har noterat med en "varningsknapp" att vem som helst kan hamna i mina texter. Där lever jag in mig i andras situationer och det är då jag får mina insikter om livet.

    Kram och en trevlig helg.

    SvaraRadera
  4. S o F - åj, jag måste verkligen Eckhart Tolle. Jag har inte gjort det ännu, men han såt på min "läs-önskelista". Tack för tipset! Kram

    Åsa - tänk att vi har så svårt för att vara mänskliga människor ibland... att visa känslor och så, tänker jag på.

    Siv - "Det trodde jag inte om dig" säger ofta mer om den som yttrar det än om personen som får höra det. Eller hur?
    Olika roller har vi och bör ha, det behövs beroende på vilket kontext vi befinner oss i.
    Precis som du skriver så kan vi lära oss otroligt mycket genom att sätta oss in i andras roller och försöka förstå dem.
    Kram

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...