onsdag 20 januari 2010

FRÅGA COACHEN: OM ATT INTE FOKUSERA SÅ MYCKET PÅ VAD ANDRA GÖR

En anonym bloggläsare undrar hur man kan komma tillrätta med att inte tänka så mycket på vad andra människor gör. Det började med att hon tänkte för mycket på sitt eget sätt i rädsla av att andra skull inte skulle tycka om henne, men nu är det alltså omvänt istället. Det blir alldeles för mycket analyserande av vad andra gör och det kan leda till upprördhet när andra t.ex. avbryter varandra.

Det är svårt att ge precisa tips när jag inte vet så mycket om bakgrunden egentligen. Men jag försöker mig på lite allmänna tips.
Det första som jag tänker är viktigt för dig att känna och tro på det är att alla är vi individer med olika bakgrund och egenskaper. Jag tror att du som jag tycker att alla har ett likavärde. Däremot beter vi oss väldigt olika, men det gör inte att vi är sämre människor för det. Du har ansvar för ditt liv och du gör så gott du kan för att göra det bästa i de flesta situationer. Likaså gör folk runt omkring dig.
Jag skulle tro att du har brottats med dålig självkänsla tidigare och kanske fortfarande gör det. Om du bara visste vad många det är som är osäkra på sig själv. Även de du minst tror. Men de allra flesta gör ändå så gott de kan.
Du har dina egna värderingar som du har med dig från barndom och som du fortsätter att forma genom hela ditt liv. Fundera på hur de ser ut.

Hur vill du vara som människa?
Vad är viktigt för dig?
Tror du att andra människor delar dina värderingar?
Om de inte gör det, har det någon betydelse för dig?
Vill du att andra ska acceptera dig som du är?
Vill du acceptera andra som de är?


Försök att inte fokusera så mycket på individer utan se istället till helheten. När det gäller att avbryta varandra så kanske det är så att det anses rätt ok av de som är med i diskussionerna Om inte någon tar illa upp så måste det ändå anses som ok. Om det däremot verkar som om någon/några tar illa vid sig så kanske du vid något tillfälle kan påpeka att X blev avbruten för att se hur resten reagerar på ditt påpekande.

Hör gärna av dig igen om du vill ha lite mer specifika råd. Lycka till!

2 kommentarer:

  1. Att själv vara en så god människa som möjligt och att ta ett medvetet beslut om att inte lägga så mycket energi på vad andra gör eller hur de beter sig...ger ett ganska harmoniskt liv. Men det gäller att föra en dialog med sig själv hela tiden, annars är det lätt att falla in i negativt tyckande och tänkande om både sig själv och andra ;) Kram från mig

    SvaraRadera
  2. tant t - du har så rätt så. Det är ett ständigt arbete att vara medveten om hur man agerar själv. Vi lever ju våra egna liv, och inte andras, så rimligtvis borde vi lägga mest energi på vad vi gör/borde göra och låta andra göra detsamma med sina liv. Kram till dig

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...