tisdag 5 januari 2010

FETT BRANär jag var på min Ayurvediska hälsokonsultation fick jag veta att cocos var väldigt bra och nyttigt för mig. Jag gillar cocos (bollar)! När jag sedan några dagar före jul införskaffade cocosfett för att ha till ischokladen så började jag fundera på det fettet. Jag har liksom haft en känsla av att det inte är ett särskilt nyttigt.
Jag beslöt mig för att ta reda på lite mer om just cocosfett och letade en del på nätet. Det visade sig att man mycket riktigt tidigare trott att just cocsfett var en av anledningarna till höjda kolesterolvärden, hjärt- och kärlsjukdomar. Det trodde man då cocosfett är ett mättat fett. Ny forskning visar att det inte är mättade fetter, utan snarare härdade fetter som vi inte mår bra av. Cocosfett är mättat fett, men inte härdat. Istället visar det sig vara en riktigt hälsogruva - både invärtes och utvärtes.
Det är först på senare år som man verkligen har förstått hur utmärkt cocosfett (oljan är lika bra) verkligen är.

De senaste dagarna har jag fått anledning att prova cocosolja utvärtes till både mig och barnen. De kalla klimatet vi har just nu gör att våran torra hy blir ännu torrare. Barnen får eksem och spricker sönder. Men, lite cocosolja (cocosfett som jag smälter) på den torra huden gör underverk. Mina självsprickor jag haft på tummarna läkte ihop på två dagar. De brukar kunna var envisa som sjutton annars.
Att smörja in sig med cocosolja innan duschen gör också underverk för en törstande hy. Om du ändå håller på kan du olja in håret också för en härlig och glansgivande inpackning.

Så tre hurra för cocosfettet som vi kan använda till så mycket bra och som dessutom är väldigt billigt:
HURRA HURRA HURRAAAAA!

7 kommentarer:

 1. Hej!
  God fortsättning!!!
  Åh, vilket bra tips. Min hud är ju också torr som fnuske. Med temperaturer runt -30 så har ju händer och ansikte/läppar inte en chans att producera ett uns fett själv. Detta skall jag testa!!!!
  Min syster och jag tog också tillvara på ditt tips på "Skicka vidare" härom dagen (har haft den stått i hylla länge). Oh, jisses vad vi grät. Skrek båda två ut i förtvivlan på slutet. Barnen som lekte lugn i rummet kom ut förfärade och undrade vad som hänt. Otroligt bra!!!!
  Kramar Pernilla

  SvaraRadera
 2. Cocosoljan använder jag på sommaren :) Perfekt i solen men inget för den som lätt blir bränd.

  Själv använder jag sesamoljan som har en värmade effekt och smörjer mig med nu när kylan gör huden torr så torr.

  Kram

  SvaraRadera
 3. Vi LCHF:are vet ju att cocosolja är väldigt nyttigt.

  Ska du äta den så tänk på att det ska vara ekologisk kallpressad cocosolja från Hälsokostaffären. Den vanliga andra som finns i livsmedelsbutikerna ska man nog inte äta (har jag för mig).

  Länk:
  http://www.bodystore.com/3/sv/artiklar/cocosa-extra-virgin-kokosnotolja-500-ml

  Ha det!

  SvaraRadera
 4. Pernilla - ja prova! Det funkar kanon. Jag masserar in oljan innan jag hoppar in i duschen, sedan behöver jag inte ens smörja in mig efteråt.
  Filmen är såååååå sorglig. Jag grät floder jag med. Men den har ett viktigt och tänkvärt budskap. Hoppas att de visar filmen på alla gymnasieutbildningar... Kram

  Fokus mot framtiden - sesamolja har jag också blivit rekommenderad, men inte provat ännu. Kram

  S o F - jag läste en del på nätet om huruvida den vanliga cocosoljan i silverpaketet var bra eller inte att äta. På flera ställen hänvisades till undersökningar som menade att den inte var sämre än någon annan. Om man däremot föredrar att använda ekologiska produkter, så är det naturligtvis det som man ska köpa. Men ur nyttighetsaspekt så ska det inte vara någon skillnad - annat än att de ekologiska varianterna tydligen är väldigt mycket dyrare. Man kan ju börja med ett paket från ICA först för att se om det fungerar. fördelen med "silvervarianten" kan vara att den är doftfri - om man inte vill lukta badstrand året om...
  Tack för tipset! Jag ska prova ditt förslag också.

  SvaraRadera
 5. Det är ju alldeles strålande! Ett hurra även från mig - jag använder gärna bättre fett...vid alla tillfällen :) Cocoskramar

  SvaraRadera
 6. tant t - så enkelt så billig och så fantastiks bra :-D! cocoskramar tillbaka

  SvaraRadera
 7. Tack för tipset! Det blir alltid massor med kokosfett kvar efter ischokladen vid jul. Hittar inte längre de små paketen... :( Men, nu vet jag ju vad jag skall använda resten till! :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...