fredag 18 december 2009

CHEFEN, BRA ELLER DÅLIG FÖR DIN HÄLSA?

Anna Nyberg, forskare på karolinska Institutet, har skrivit en avhandling om hur chefens egenskaper påverkar de anställdas hälsa. Hon har, liksom flera andra studier tidigare, kommit fram till att dåligt ledarskap kan vara hälsovådligt för medarbetarna.

Det som räknas som negativt är antingen en chef som är auktoritär och tar ifrån medarbetarna möjligheten att påverka arbetssituationen. Men även det motsatta, det vill säga en chef som drar sig undan och inte fattar några beslut alls, får medarbetarna att må dåligt. Ju längre tid du arbetar med en chef som utövar ett dåligt ledarskap, desto större risk för att du blir sjuk och t.ex. drabbas av hjärtinfarkt.

Vad ska man då göra om man upplever att chefen är en dålig ledare. Anna Nybergs råd är att försöka ändra på chefen och om inte det går försöka få honom eller henne utbytt. Detta är inte något som är lätt att åstadkomma själv, så då krävs att man söker hjälp hos kollegor, fack och företagshälsovården. I annat fall är alternativet att söka sig ett nytt jobb för att komma ifrån en chef som får dig att må dåligt.

Vad karaktäriserar då en BRA chef? Jo:
1. Du får den information du behöver för att sköta ditt jobb.
2. Du får de befogenheter du behöver.
3. Du känner till verksamhetens mål och delmål och kan relatera dem till det arbete som du utför.
4. Chefen har förmåga att driva och genomföra förändringar.


Att vara chef är inte ett lätt jobb. Om jag får råda chefer till något som kan stärka dem i deras chefskap så är det definitivt att skaffa sig en coach. Men där är jag ju lite partisk förstås ;-)…

Vilka egenskaper uppskattar du hos din chef?

3 kommentarer:

 1. Det är jättesvårt att vara chef, ffa dessa mellanchefer.
  Min chef har förtroende och litar på oss, det tycker jag känns gott.

  SvaraRadera
 2. Ville bara skicksa en kram...ska läsa lite bakåt sen....det där med tomrum verkar bra!! Tomrum passar så bra vid renovering!!!!
  Ha en skön fredagskväll! KRAM♥

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...