fredag 27 november 2009

OMVÄND GNÄLLSPIKEN

Jag har visst haft ett litet "gnäll-tema" här på bloggen under hösten. Det har handlat om energitjuvar, gnällfåtöljer och nu gnällspikar. Dessa gnälliga och ständigt negativa människor har alltid fascinerat mig. Det är klart att vi alla kan var lite gnälliga ibland - med eller utan fog för det, men äkta gnällspikar ser alltid allting ur ett eländigt perspektiv. Det går åt så mycket energi åt att vara på det sättet. För att inte tala om hur mycket energi som det tar av alla i omgivningen....
Det positiva är ju ändå att det faktiskt finns strategier för att göra alla dessa surpuppor till lite gladare personligheter.
Här presenterar jag sju av dem:

  1. Gör precis det som gnällspiken gör. Klaga högljutt och utbrett på precis allt. Förhoppningsvis leder det till att gnällspiken tröttnar på att vara en sådan "pisse-nisse" att han/hon vänder om till de positivas skara.
  2. Chocka gnällspiken genom att vara oerhört trevlig, vänlig och serviceminded. Det här är min personliga favorit :-D!
  3. Ta reda på så mycket fakta som möjligt som är relevant för situationen gnällspiken ondgör sig över. Presentera sedan fakta med sakliga argument och statistik för att sticka hål på gnällspikens egna teorier.
  4. Humor kan fungera väldigt bra för att avväpna en gnällspik. Förutsatt att du naturligt är den "humoristiska sorten" som är snabb i repliken och kan bjuda på lite egen självdistans.
  5. Var uthållig. Förklara om och om igen tills gnällspiken förstår att det inte är någon idé att gnälla.
  6. Ta hjälp av andra personer runt omkring gnällspiken, t.ex. i ett arbetslag och förklara att ni tillsammans måste hjälpas åt att få gnällspiken på rätt köl igen. Är ni flera som arbetar med gemensamma strategier så är det lättare att komma till roten på problemet.
  7. Spela med i gnällspikens "offer-spel". Håll med om och överdriv hur verkligt synd det är om gnällspiken, ingen annan har det någonsin haft det så jobbigt i världshistorien. Förhoppningsvis gör det att gnällspiken får lite mer realistiska perspektiv på sitt gnäll.
Gnäll går naturligtvis inte att få bort helt, och frågan är om det ens är önskvärt. För faktum är att just gnället kan användas som tändvätska till att göra positiva förändringar. Om du arbetar på en arbetsplats där det är en gnällig menatlitet kan man ta tillvara på det och lyfta fram det genom att avsätta några minuter i början av varje möte för allt gnäll som behöver ventileras. Då kommer troligtvis det mesta och det mest onödiga gnället att tystna.

468x60 Campaign


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...