torsdag 26 november 2009

BOKTIPS: "VERKLIG LYCKA:EN GRUNDBOK I POSITIV PSYKOLOGI" av Martin Seligman

Martin Seligman är en av förgrundsfigurerna inom den positiva psykologin Ironiskt nog är han också en frontfigur inom den "negativa psykologin" då han gjorde sig känd genom sin forskning om "Inlärd hjälplöshet" - bl.a. hundar som visade ett passivt beteende då de tidigare utsatts för elchocker trots att de skulle kunna undvika dessa (i dag anses sådana djurförsök ej etiskt korrekta). Seligman började efter denna forskning istället att intressera sig för det motsatta "Inlärd optimism".
Boken bygger på forskning och känns mycket trovärdig, men också bitvis tung. Det här är inte en bok för nybörjaren på området. Den passar bättre till någon som har lite bakgrundskunskaper från psykologin med i bagaget

Seligman skriver att vi genom att hitta våra signaturstyrkor (positiva egenskaper på olika områden) och använda oss av dem så mycket som möjligt får de allra bästa förutsättningarna för att hitta verklig lycka. Han uppmuntrar till att göra olika personlighetstester antingen i boken eller i full skala på: www.authentichappiness.org
Det är som sagt en tänkvärd och gedigen bok. Är du intresserad av psykologi, Seligmans arbete och den senaste forskningen inom positiv psykologi så kan denna bok definitivt vara något för dig. Men är du "nybörjare" på området så är mitt råd att du börjar med annan och lite mer lättillgänglig litteratur.

1 kommentar:

  1. Intressant recension. Jag har precis börjat läsa boken och är intresserad av positiv psykologi, mindfulness, kbt och annan psykoterapi. Jag driver också en specialiserad webbshop inriktad på ämnet och försöker hitta de allra bästa böckerna.

    Om man kan kombinera Seligman och Kabat-Zinn tror jag att jag har iallafall hittat en bra blandning av inställning och teknik.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...