tisdag 24 november 2009

BARNENS ÖNSKELISTA

Som en liten tradition sedan några år tillbaka brukar jag samla barnen på fritids (jobbar deltid som fritidspedagog) och skriva en önskelista i jätteformat tillsammans med dem.
Det finns bara ett "krux" - man får inte önska sig några saker...

Jag brukar börja med att prata om att vi tar så mycket för givet i landet där vi bor. Vi har det så bra här och glömmer ofta bort det och bara vill ha mer och mer. Jag frågar barnen om de tror att alla barn i världen har ett hus/en lägenhet att bo i, om alla har föräldrar som tar hand om dem, om alla får äta sig mätta och om alla får gå i skolan? Vi pratar sedan en liten stund om hur svårt det kan vara att vara barn i andra delar av världen och är väldigt överens om att vi har det riktigt bra här i Sverige.

Sedan får alltså barnen börja önska sig hur det vill ha det under jul- och nyårshelgen. Jag skriver upp allt på tavlan och sedan skrivar jag ner det på ett stort papper som barnen får vara med och dekorera julfint. Den fina önskelistan sätter vi sedan upp som en fin juldekoration i kapprummet där alla kan se den.

Det här var några av de sakerna som barnen idag önskar sig till jul och nyår:


 • Snö
 • Pepparkakor
 • Julgran
 • Få åka pulka
 • Fira med släkt och vänner
 • Ha snöbollskrig
 • Äta julgodis
 • Göra pepparkakshus
 • Mysa tillsammans

Visst blir det väl en härlig önskelista!

Det här är något som man med fördel kan göra tillsammans med sina egna barn hemma. Gör en gemensam önskelista för hur ni önskar att den här julen ska bli.


7 kommentarer:

 1. Kanonbra idé!

  Det ska jag härma i skolan!

  SvaraRadera
 2. Jag blir alldeles gråtfärdig när jag läser ditt inlägg. Det är så få människor som tänker på att man faktiskt kan önska sig något annat än materiella saker. Tänk så många barn som i tysthet mest av allt önskar sig en jul utan bråk och fylla...

  SvaraRadera
 3. Ja, det var en riktigt härlig önskelista inför jul :-)
  Tror att de flesta ( både barn o. vuxna ) kan skriva under på den ;-)

  Hur gick det förresten med fotot & spikmattan? ;-) *nyfiken*

  SvaraRadera
 4. Underbart, tänk om alla kunde tänka lite mer på vad man önskar sig av julen, inte av jultomten.
  Jag önskar mig samvaro, lugn och god mat, skratt och mys och julmust. Jag önskar också någon form av julstämning till ALLA, att de som har det svårt åtminstone ska få något glädjande i jul.

  SvaraRadera
 5. Vilken härlig önskelista :D

  SvaraRadera
 6. Babsan - Ja, gör det :-D!

  Åsa - Julen är så mycket mer än all komersiell hets. Vi mår alla mycket bättra av att tänka lite mer i termer av omtanke.

  Irene - visst är den fin! Har inte sett något resultat ännu, så det återstår att se.

  Omentjej - visst är det härligare att tänka så! Det får mig att längta efter julen...

  anonym - eller hur!

  SvaraRadera
 7. Tack så mycket för tipset, detta tar jag med mig till nästa veckas julavslutning som vi har med våra barngrupper på jobbet... Tack än en gång!
  Lotta

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...