fredag 30 oktober 2009

HAR DU EN LITEN NEJSÄGARE PÅ DIN ENA AXEL?

Sitter där någon liten, osynlig person som ändå gör sig väldigt påtaglig och hörd i situationer då då står inför något nytt. En liten envis rackare som högt (men bara som du hör) påstår:
- Lägg ner det där. Det kommer du aldrig att klara. Vad får dig att tro att du ska klara av det där?

Den där lilla "nej-sägaren" ska du försöka bli vän med istället för att betrakta henne som en fiende. Hon finns där egentligen för att hjälpa dig och skydda dig - hon har bara ett lite tråkigt sätt att visa det på.

Men faktum är att det är betydligt lättare att påverka vänner i din omgivning än ovänner. Eller hur?! Så alla som du vill närma dig och "förändra" på något sätt vinner du på att lära känna och behandla som en vän. Inte minst "den lilla på axeln".

Nästa gång hon gör sig hörd och protesterar mot något du tänker göra, så prata med henne. Lyssna på vad hon säger, men förklara sedan att du vill göra det du tänker och varför. Fundera också på vad det farligaste som kan hända vid ett eventuellt misslyckande är.

Vad är det värsta som kan hända?

Hur farligt är det egentligen?

Hur troligt är det att det verkligen kommer att hända?

Och om det ändå skulle göra det, vad innebär det för dig, är det livshotande?
Om du fundera på dessa frågor kommer du ofta fram till att det absolut värsta som kan hända inte alls är så farligt. Då kan du lugna både dig och vännen på axeln med att det kommer att gå bra. Det är nyttigt att ge sig ut på okänd mark med jämna mellanrum. Det stärker och får dig att växa. För att inte tala om hur härlig det känns efteråt när du har gjort det! Då är du oövervinnerlig, och det är en härlig känsla!
Ge dig själv en härlig fredag!

5 kommentarer:

 1. Nu har jag gjort en presentation av dig på min blogg. Ha det fint.

  SvaraRadera
 2. Åh, vilka kloka ord!

  Så sant, så sant!

  SvaraRadera
 3. Min nej-sägare har dessvärre varit väldigt osynlig (kanske har delat axel hos någon annan :) - men nu är den hos mig och jag tränar på att säga NEJ (eftersom jag lidit av motsatt "problem" :) Ha en härlig fredag! Kram

  SvaraRadera
 4. Malin - Vad go du är :-D! Ha en härlig helg du med.

  Babsan - Tack :-D!

  tant t - ibland måste hon ryta i lite så att du lyssnar ordentligt. För en del av oss måste ju träna på att säga just nej om det blir för mycket. Ha det riktigt gott själv. Kram

  SvaraRadera
 5. Ibland tror jag att "nej-sägaren" kan vara lite för stark och det resulterar i feghet. Så en ordentlig diskussion med "hon på axeln" är nog bra ur flera vinklar.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...