fredag 16 oktober 2009

ÄR DU FÖR SUR?


Ja nu menar jag inte att du kanske skulle vara på dåligt humör, utan tänker på hur balansen ser ut i din kropp. Våra kroppar än nämligen beroende av rätt PH-värde för att vi ska må bra i nuläget, men även för att vi ska undvika en massa obehag i framtiden. Ett normalt PH-värde ligger runt 7, men det varierar också för olika organ i kroppen.

Många av oss har en sådan livsstil att våra kroppar är starkt försurade. Dels beror det på vår livsstil; för mycket stress, för lite motion, rökning, alkohol och mediciner. Dels på vår kost som till alldeles för stor del består av proteiner (kött, fisk, korv etc.), för mycket spannmåls- och mjölkprodukter och inte minst för mycket socker, godis och kakor. Vad vi behöver göra är att minska ner på dessa produkter och istället fylla på med mer frukt och grönsaker som är basbildande.
Genom att under längre tid utsätta våra kroppar för en sur miljö så kan det få allvarliga konsekvenser. En del menar att det kan ge uppkomst till en rad allvarliga sjukdomar såsom cancer, benskörhet och olika inflammatoriska tillstånd.

Det här är ett ämne som intresserar mig mycket. Inom Ayurveda talar man bland annat om syra/bas balans. Men, jag ska erkänna att jag bara är en novis på området. Om du har kunskaper inom detta område får du gärna dela med dig.

4 kommentarer:

 1. Hejsan
  kost och hälsa är något jag tycker är så intressant allt sedan jag blev jättedålig av griskött och reaktionen när jag slutat med det.
  (Grisar är ofta stressade och får mycket antibiotika under sitt liv vilket påverkar köttet och i vår husmanskost är det mycket griskött så att sluta med det innebar att rätt mycket kött försvann.)
  När jag sen kom igång med yogan märkta jag ännu mer hur mycket olika mat påverkar kroppen.
  Så sockerintaget är inte stort, kakor och bakverk sälllan och godis inte heller för energin som kroppen får av detta tilltalar mig inte. Mår så mycket bättre av grönsaker.
  mvh
  Ingela

  SvaraRadera
 2. Detta har jag också blivit lite intresserad av på sista tiden. Vore intressant med mer kunskap om detta faktiskt.
  Kanske extra viktigt när man äter LCHF-kost? I och för sig äter vi ju inget socker och minimalt med spannmålsprodukter, men desto mer av kött och mejeriprodukter.
  Så jag vet inte riktigt hur balansen blir av detta.

  Trevlig Helg Ulrika!

  SvaraRadera
 3. Det här var väldigt intressant, Ulrika!:)
  Ha en härlig helg
  Kram Lallis

  SvaraRadera
 4. Fokus mot framtiden - vad intressant att du upplevt den kopplingen med griskött. Maten är ju en del av helheten i hur vi mår. Det gäller att lära sig att lyssna på kroppens signaler. Det som är bra för en person kanske inte passar en annan. Jag äter väldigt sällan griskött, som tur är.

  S o F - visst är det spännande! Jag tror att det ligger mer i det här än vad vi kanske förstår och jag vill definitivt lära mig mer.
  Ha en skön helg du med!

  Lallis - Visst är det! Ha det riktigt gott du med! Kram

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...