onsdag 30 september 2009

ENERGITJUVAR - DEL 3

När man talar om energitjuvar i tillvaron så tänker man ofta på fysiska personer som har en förmåga att dränera oss på just energi. Men det finns även andra former av energitjuvar i din omgivning – sådana du skapar och underhåller själv. Jag tänker på dina vanor som du lagt dig till med. Vanor som kanske tar väldigt mycket tid och som hindrar dig från att göra andra saker som du skulle må bra av eller vilja göra.

Du sitter till exempel vid din dator just nu och läser min blogg (vilket jag såklart starkt rekommenderar och borde kunna räknas som friskvård; -)…) och kanske surfar runt på en hel del andra bloggar eller hemsidor. Det finns mycket roligt, trevligt, spännande, intressant, utvecklande och fascinerande att läsa på nätet. Precis hur mycket som helst. Och det tar aldrig slut. Det innebär att det är du som måste sätta gränserna.

Hur ofta tittar du på TV? Vad tittar du på? Känner du att ditt TV-tittande är givande, underhållande och avslappnande i en lagom utsträckning? Eller blir du sittandes framför Tv:n och bara ”tomglor”?

Har du kanske andra vanor i ditt liv som ta väldigt mycket tid? Fundera på hur mycket tid som du verkligen spenderar på din ovana. Fundera också på vad du skulle kunna göra istället.Vad skulle du kunna göra som skulle få dig att må bra, bli piggare, få mer energi, slappna av och varva ner, utvecklas eller underhållas? Om du kan formulera en önskan om vad du skulle vilja göra så är det också mycket enklare ett fatta ett beslut om att dra ner på din energikrävande ovana.

Hur skulle din lista på energigivande sysslor du kan välja se ut? Här kommer några förslag:
 • Läsa en bra bok
 • Ringa en vän
 • Spela kort med familjen
 • Baka bröd
 • Gå med i en bokklubb
 • Sticka en tröja

Fler förslag?

5 kommentarer:

 1. Något som fyller mig med mycket energi är att på kvällen ( gärna nu när det börjar mörkna allt tidigare ) "bara" sitta med en kopp te och tända ljus och titta ut över skog, berg och himmel :-).

  Naturen är underskattad! ;-)

  P.S. Tipsar om ny tävling på min blogg!

  SvaraRadera
 2. Usch ja.
  Här sitter jag och beklagar mig över att jag inte hinner träna etc. Men att tillbringa minst 2 timmar vid datorn/kväll, det går bra minsann.;)

  SvaraRadera
 3. Hejsan
  Jag läser inte tidningar (kikar på nätet hastigt om jag vill veta om något hänt) och jag tittar extremt lite på tv. Följer inga serier, tittar inte på nyheterna utan tittar medvetet - väljer det jag ska titta på och därmed vilka energier jag tar in i mig och mitt liv.
  Jag surfar gärna men även där medvetet.
  Sen håller jag med Irene - naturen är underskattad. Där får man energi konsstant och inspiration lika så :)

  SvaraRadera
 4. Annat som ger mig energi är en kvällspromenad eller att laga en god middag.

  SvaraRadera
 5. Irene - naturen är definitivt underskattad. I USA har en del psykologer börjat föreskriva terap ute i naturen till sina deprimerade patienter. Detta har gett väldigt gott resultat. Och jag är inne på ditt spår med te och tända ljus ;-).

  Chrissan - ja, det var just det;-). Då är sedan nästa fråga om det är ett medvetet val som du mår bra av eller om du har något annat du skulle vilja göra under dessa 14 timmar per vecka?

  Tankar och fokus mot framtiden - åh, det låter jättehärligt! För vad det handlar om är precis som du skriver att göra medvetna val och handlingar.

  Camilla - håller med, det är finfint!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...