tisdag 1 september 2009

BÖRJAR KALENDERN BLI FULLBOKAD?

Inte minst för dig som har barn i förskole-/skolåldern så är alltid början på hösten en hektisk tid. Dels är det alla möten och samtal som hör förskola och skola till dessutom är det ofta andra aktiviteter som ska avslutas eller påbörjas (idrottsträningar t.e.x.). Har du dessutom flera barn så mångdubblas aktiviteterna direkt.

Dessutom ska du ju klara av att sköta sitt jobb (arbeta, personalmöten, Kick-off etc.) och förhoppningsvis finna lite tid till saker du uppskattar själv; träna, umgås med vänner, gå på bio och liknande.

Varefter du ser att kalendern blir mer och mer uppbokad är risken stor att en känsla av stress infinner sig. Om denna känsla få pågå ett tag kan det leda till att du börjar känna ångest, hjälplöshet och/eller depression. Ett tungt hårt åtdraget band som sitter över ditt bröst och vars tryck oftare och oftare gör sig påmint.

Det är NU innan det går överstyr med alla "måsten" som du kan försöka styra upp det hela.
Det första du kan göra att att verkligen vara noga med att sålla bland alla aktiviteter och "måsten". Se över barnens aktiviteter och fråga dig själv:
- Är det rimligt att deras fritidssysselsättning får dig att stressa dig till en nivå där du blir sjuk?
- Kan fritidsaktiviterna minskas eller kan logistiken kring lämningar och hämtningar delas mellan flera föräldrar?
- Är det kanske så att barnen får tillräckligt med aktiviteter på förskola/skola?

Sedan får du tittat över alla "måsten" och fråga dig själv:
- Kan jag prioritera här?
- Är något möte/samtal viktigare än de andra?
- Vad händer om jag inte kan gå på t.ex. ett föräldrarmöte? Kommer jag att kunna få ta del av informationen ändå?

När du väl har sett över vad du i praktiken faktiskt själv kan göra för att minska din stressnivå så har du gjort det du kan. Därefter handlar det om hur du FÖRHÅLLER DIG till din situation.

Genom att använda dig av så kallad KOGNITIV OMSTRUKTUREING kan du successivt lära dig att hantera dina känslor och tankar på ett betydligt bättre sätt än vad du ofta rent rutinmässigt gör.

Mer om den kognitiva omstruktureringen kommer framöver...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...