lördag 22 augusti 2009

SUMMERING AV MÅ-BRA UTMANINGEN: ÄT LÅNGSAMT OCH NJUT


Tack åter igen alla ni som har tagit del av utmaningen och som har delat med sig av era tankar och åsikter kring detta. Jag har nu läst igenom samtliga kommentarer ni lämnat under utmaningen samt utvärderingen och sammanställt det härunder.
De allra flesta av er är överens om att det INTE var en lätt utmaning helt enkelt därför att det var svårt att komma ihåg den. Att äta är för många en ”mekanisk handling” dvs. man tänker inte så mycket på att man gör det, utan öppnar munnen och stoppar in det som finns på gaffeln medan man har sina tankar någon annanstans.

De som upplever stress och tidspress på t.ex. jobbet har också angett att det har varit svårt att ta sig tiden att sätta sig ner och äta i lugn och ro.
Många har också känt av stressen i vardagen samt runt matbordet (t.ex. med småbarn i familjen) vilket har gjort att det har varit svårt att fokusera.

Men roligt att höra ändå är att SÅ GOTT SOM ALLA tycker att det har varit en GIVANDE OCH VÄRDEFULL utmaning när de ändå har fungerat. Ni har upptäckt lugnet och funnit matron. Upplevt nya smaker, dofter och ljud runtomkring er.

Många har påpekat att det har påverkat mängden mat som ni har ätit. Då ni har ätit långsammare har också mättnaden och nöjdheten infunnit sig tidigare och portionerna har inte behövt vara lika stora som tidigare. Det har även inneburit att man har känt sig mätt och nöjd en längre stund efter maten. Någon insåg att det inte är mängden mat som avgör hur gott det är.
En annan påtalade helheten, dvs. att kunna njuta av hela processen från att plocka/hämta/tillaga maten till att slutligen sätta sig vid ett vackert dukat bord och njuta.
Att göra hela matsituationen till en oas av lugn och njutning har varit skönt. Att välja en skön plats, ett trevligt sällskap och att duka fint ger en merupplevelse. Hela matupplevelsen blir då en avstressande och skön upplevelse.
Något att tänka på inför framtiden:
 • Tänk på varje matsituation som en möjlighet till njutning och avkoppling. Skapa så bra förutsättningar som möjligt för att kunna sitta ner och ha en skön stund, ensam eller med sällskap.
 • Prata med övriga familjemedlemmar om vikten av matro och hur bra man mår av att äta i lugn och ro. Om barnen har svårt att sitta ner en längre stund, så sitt så kvar en stund själv och försök finna DIN ro.
 • Satsa på en vacker miljö kring matbordet: tallrikar, bestick glas. Sätt guldkant med hjälp av servetter, blommor, ljus eller annat som du tycker är fint att ha omkring dig. Det på minner dig också om att matstunden ska vara en tid för njutning och avkoppling.
 • Om du har ett stressigt jobb är det EXTRA VIKTIGT att kunna ta det lugnt och ladda upp med ny energi ( i form av både bra mat och en stunds avkoppling) när du äter. Se på din lunch som en investering som kommer att betala sig på sikt. Tar du dig tiden till att äta i lugn och ro kommer du med största sannolikhet att kunna jobba effektivare under resten av dag.

I morgon återkommer jag med den nya utmaningen för er som är nyfikna!


3 kommentarer:

 1. Hej, jag har inte varit med men det var väldigt nyttig läsning för mig. Det där med matro.. Vi sitter sällan länge och njuter vid bordet.
  Tack för tankeväckande rader.

  SvaraRadera
 2. Bra tips, det är verkligen något jag ska ta till mig och tänka på inför måltiderna trots att jag missade utmaningen.

  Ser med spänning fram emot nästa imorgon...

  SvaraRadera
 3. Wicke - vad roligt att du tycker att det har varit användbart! Tack för din uppskattning!

  Bloggalina - det är något att alltid ha i åtanke, för det det ger defintivt ett mervärde till måltider och allt runt omkring.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...