lördag 15 augusti 2009

DET VAR DET DÄR MED MOTIVATIONEN...

Slutet på sommaren och framför allt början på hösten brukar vara en period där många tycker att det är dags för lite förändring
Det kan handla om att ta sig i kragen och börja motionera regelbundet. Eller att ta tag i det där extra kilona som av någon oförklarlig anledning har smugit sig på under sommarens lata och njutningsfulla dagar. För en del handlar det om att skapa goda förutsättningar för bra balans mellan arbets och privatliv. Ja det finns så klart många olika anledningar till förändring/förbättring.

När vi kommer till det stadiet att vi känner att nu är det dax att "ta tag i det där", då är vi GRYMT MOTIVERADE. Motivationen ger oss kraft, beslutsamhet, energi och framtidstro. Det är en härlig drivkraft som definitivt ska utnyttjas. Tyvärr är den lite bedräglig, för den har en tendens att mattas av eller helt försvinna efter ett tag.

Mycket har hänt i vår världs/kultur/samhälle under tusentals år, men när det gäller människans grundläggande fysiska och psykiska funktioner så är vi i princip på samma nivå som vi var när människosläktet utvecklades på Afrikas savanner för många många tusen år sedan. Det gör sig påmint i olika situationer, bland annat när det handlar om att vi ska vara motiverade till en förändring.
När vi levde där på savannen för länge sedan handlade i princip vår tillvaro om att överleva. Och våra hjärnor och kroppar var programmerade för att försöka få oss att göra det.
När vi blev motiverade till någon form av förändring så blev vi efter en period helt enkelt tvungna att stanna upp och tänka efter:
- Är det här bra för oss/mig?
Vi behövde göra en avstämning för att se om det verkligen var en så bra förändring som vi från början trott. För om det inte var det var vi helt enkelt tvungna att tänka om och skaffa en ny strategi. Annars skulle vi inte överleva.

Den instinkten (för det är en naturlig instinkt) finns ännu kvar hos oss. Det är den som gör sig påmind när motivationen att ta sig till gymmet börjar tryta. Eller när du börjar ifrågasätta om de där 10 kilona för mycket egentligen måste bort, du kanske kan vara lite "mullig" och nöja dig med det istället.
Om du är medveten om att denna motivationsbrist och ifrågasättande kommer att dyka upp efter ett tag under din förändring så är det mycket lättare att hantera den. Du kan förstå varifrån den kommer, acceptera den, men också lugnt och stadigt fortsätta med ditt förändringsarbete.

Viktigt i det här läget är att du har skapat rutiner och förutsättningar för att din förändring ska kunna fortsätta. Då är det lättare att ignorera ett sviktande självförtroende och/eller motivation.

Läs gärna mer om motivation och förändring om du vill ha mer tips på vägen.


gif-banner 468x60dam

2 kommentarer:

  1. Så otroligt passande med detta inlägg just idag :-) Har just tagit ett beslut idag (skrivit på bloggen) om att jag måste ta tag i min vikt igen. Jag får hämta kraft och inspiration i din blogg!

    Många kramar

    SvaraRadera
  2. Vendela - det hoppas jag att du kan göra- Skickar iväg ett mejl till dig också då jag såg att du hört av dig.
    Stor kram tillbaka

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...