torsdag 6 augusti 2009

ATT VILJA FÖRÄNDRAS...

...men ändå inte göra det.
Få är väl de människor som inte har någonting i sitt handlande eller i sin personlighet som de skulle vilja ändra på - åtminstone lite grann. Det kan handla om att äta måttligare, motionera mera, vara mer konsekvent, våga stå upp för sig själv, starta en ny karriär eller precis vad som helst.

Men, det är tyvärr ganska vanligt att trots att vi vet vad vi vill, och till största delen är på det klara med hur vi ska bete oss för att ändra på oss, så händer ändå inte mycket.

Jag träffar många personer i mitt jobb som coach som har önskningar om att förändringar ska ske på ett eller annat sätt i deras liv. Jag kan hjälpa, stötta, peppa och komma med goda idéer, men själva förändringsarbetet måste kunden ändå genomföra själv. Och det är inte lätt alla gånger. Det kan finnas många anledningar till att vi "håller tillbaka". Man klamrar sig envist fast vid "det gamla" trots att man vet att maninte mår bra av det.

Ibland handlar det om att vi tillsammans måste hitta en annan strategi. Coaching innebär att vi tillsammans utarbetar en väg mot målet som vi tror kan vara rätt. Ofta är den det - åtminstone till största delen. Ibland får vi vända om och hitta på en ny strategi. För till målet ska vi. Läs mer om det HÄR.

Något som dock har slagit mig är att många gånger är det som stoppar upp förändringsprocessen tanken och känslan hos den coachade att hon (i det här sammanhanget handlar det oftast om kvinnor) inte tycker att hon kan satsa på sig själv tillräckligt mycket. Hon sätter sig själv, sin utveckling och sitt välmående åt sidan för att det finns andra (viktigare) saker att ta hand om (familj, jobb, hus och hem, vänner etc.).

Men går det att vara en bra fru, mamma, kollega eller väninna om man inte känner sig nöjd med sig själv? Om man inte mår bra i det liv man lever just nu? Är det hållbart?

Här gäller det att ta ett medvetet beslut att satsa på sig själv. En klok framtidsinvestering som garanterat ger god avkastning. Bli mer Egologisk!
Smyg inte med ditt förändringsarbete. Var öppen och ärlig och du ska se att du möts av positiv respons på vägen. Kanske ansluter sig vänner eller bekanta till förändringsarbetet de med. Tala om att du gärna vill höra hejarop och få support. Då får du det!

5 kommentarer:

 1. Så sant så sant. Du är så bra på att formulera och beskriva hur det känns... Ta bara den där viljan att satsa mer på sig själv, jag känner oftast så, men sen får det stå tillbaka för att jag inte hinner pga av alla dagliga "måsten" samt att jag för det mesta sätter familjen före. Och jag håller med, typiskt kvinnligt är det. Jag pratade faktiskt alldeles nyss med min tränare (som är likadan och kvinna) om att vi kvinnor alltid sätter alla andra före. Dumt, men sant

  SvaraRadera
 2. Det här träffade mitt i prick!! Håller med Bloggalina. Du skriver jätte bra! Nu måste jag dra mig undan och tänka lite och reflektera!!

  SvaraRadera
 3. Ett så viktigt arbete att göra, Ulrika! Jag är ett levande exempel på att det kan bli så himla bra om man bara vågar blunda och hoppa =)
  Du är rätt person att inspirera andra att göra likadant, tycker jag.

  SvaraRadera
 4. Attans vad bra du är... jag skulle behöva dig sittandes på min axel! Missförstå mig rätt nu, jag har höga krav både på mig och min omgivning och jag presterar gärna till 100... MEN jag vill ju gärna ändra fokus... på att jag ska må bra..alltid... även när jag är äldre...

  SvaraRadera
 5. Bloggalina - Jag pratar om sån't här med många människor, har lyssnat på många livsöden och tankar, så det är lätt att sammanfatta och göra jämförelser.
  Du gör liksom många kvinnor idag. Men nu när du är medveten om det kanske det är dags att ändra på det ;-)?

  minna - jag gör nog det hos det stora flertalet kvinnor. Hoppas det väcker några goda tankar för dig.

  Jessica - Det är du verkligen - ett UNDERBART exemempel dessutom. Tack för uppmuntran :-D!

  Wannebebonnjantan - ska jag spela in min röst med en massa pepp och förmaningar, så kan du ladda upp mej i din MP3 eller Ipod ;-)?
  Du MÅSTE tänka på dej själv NU - om du vill bli äldre...

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...