måndag 6 juli 2009

VAD GÖR MAN NÄR DET BLIR "FÖR MYCKET"?

Många kände igen sig i beskrivningen från det förra inlägget. Den stora frågan är naturligtvis:
- Vad gör man när man känner ett eller flera av dessa stressymptom (hjärtklappning, astma, sömnsvårigheter, nedstämdhet, ångest, tryck över bröstet, oro, humörsvängningar, huvudvärk, yrsel, dåligt minne m.fl.)?
I första stadiet kanske man är medveten om att symptomen dykt upp och kanske också förstår varför om man har det hektiskt. De flesta tänker nog ändå att "Det går över", och fortsätter i samma tempo.

Hur som helst så är våra kroppar så vist konstruerade att de faktiskt talar om för oss att vi måste ändra våra strategier i livet. Kroppen är alltså smartare än "knoppen". Men det svåra i kråksången är att lyssna och verkligen ta till sig det som kroppen försöker tala om.

Mitt råd till dem som känner av något eller några av de stressrelaterade åkommorna ovan är att ta dem på allvar. Lyssna och begrunda. Det handlar om dig och ditt liv.


Det bästa du kan göra är att ta en "Time Out".
Ta några dagar ledigt där du kan spendera tid med dig själv och få fundera på hur det är just nu i ditt liv och hur du vill att de ska vara framöver.
Visst kan man ta hjälp av en coach/terapeut eller liknande. Det kan hjälpa till att få tankeverksamheten att gå i lite nya banor, och ibland behövs det om man sitter fast i "gamla hjulspår". Men, DU har ALLA SVAREN själv!!! Du måste bara ge dig tiden och möjligheten att samla dina tankar, ställa frågorna och inte minst lyssna på svaren.
Så har du möjlighet, ge dig själv en mini semester på egen hand. Åk bort om det krävs för att du ska få vara ifred.
Var i en miljö där du trivs och kan finna ro.
Tänk och fundera.
Ställ frågor till dig själv.
Skriv.
Prata med dig själv.
Bli vän med dig själv.
Lyssna sedan på svaren som finns där hos dig.5 kommentarer:

 1. bra råd! Är mitt i stress smeten just nu och det känns så jobbigt. Men jag tänker annorlunda nuförtiden och det lättar lite!
  Jag lyssnar tillex på glad musik på jobbet. Gärna något från kreativninsikt. I helgen ska jag till stugan för time out!

  SvaraRadera
 2. Det tar tid att ändra ett invant beteende. Har man farit runt som ett torrt skinn i flera år tar det inte en vecka eller månad att ändra sig, det kan ta år. För det är ruskigt lätt att falla tillbaka i gamla spår igen såfort man känner sig lite bättre.
  Man är ju en personlighet och det är inte bara man själv som ska ändra sig, man ska också få sin omgivning att förstå att man inte längre är riktigt samma människa.

  SvaraRadera
 3. minna - bara genom att börja tänka annorlunda så kan det innebära att du är på rätt väg. Du är medveten och du har viljan. En bra start! Låter härligt med en time out i helgen. Ta hand om dig!

  Katti - så gärna.Kram

  Åsa - det har du alldels rätt i. Det är en låååång process. Men genom att ta ett fösta steg så kan man åstadkomma förändring. Självklart ska man vara medveten om att det tar tid att komma tillbaka och att man troligtvis inte kommer att bli densamma som tidigare - vilket i det här sammanhangen troligtvis är tur. Förändringar måste till och det kommer naturligtvis även innebära att personer i ens närhet kommer att påverkas på ett eller annat sätt. Det bästa är om man under denna process kan ha en dialog med sin omgivning och förklara vad som pågår - vad som MÅSTE pågå.

  SvaraRadera
 4. Bra Ulrika! Önskar att alla tar dessa råd på fullaste allvar.

  Varma o regniga hälsningar från Västergötland!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...