måndag 4 maj 2009

KONSTEN ATT LYCKAS...

... är att se till att man ALDRIG misslyckas!
Ja, det låter ju självklart förstås, men faktum är att det som allt som oftast gör så att vi inte når våra mål är att vi på vägen känner oss misslyckade.

Bantning är ett lysande exempel, men det gäller inom alla områden där du kan ha ett mål och en önskan om någon sorts förändring.

Säg att du tänkt dig att gå ner X antal kilo i vikt till sommaren. Du har ett mål och du har troligtvis en plan på hur det ska gå till. Det är bara det att mitt i alltihopa fyller farbror Åke 70 år och det bjuds på ett hejdundrande kalas med massor av gott att äta. Din strategi att bara äta från salladsbuffén håller inte längre än i 2 ½ minut. Efter festen känner du dig totalt misslyckad som bantare.

Du bestämmer dig för att ta nya tag i kampen mot kilona och tänker nu att du ska komplettera med att springa spåret ett par tre gånger i veckan. Den strategin håller i en dryg vecka, sedan får du en inflammation i knät och kan inte springa på flera veckor. Återigen ett misslyckande.
Nu börjar det kännas jobbigt. Ingenting du tar dig för håller. Du har urkass karaktär och är alldeles för klen för att motionera. Det är helt enkelt ingen ide! Det är lika bra att skita i hela grejen. Du får hålla till i vassen den här badsäsongen också...

Tänk istället så här:

-Så roligt med Åkes födelsedagskalas! Det blir säkert en massa gott att äta och det tänker jag så klart göra. Det är ju inte varje dag som det är 70-års kalas. Jag ska äta av allt, men med måtta. Att äta kalasgott för en dag är ingen större tragedi för min viktminskning som är ett långsiktigt projekt.

Och tänk så här:

- Synd att inte knät höll för att springa! Jag kanske måste inse att jag helt enkelt inte är tillräckligt vältränad för att börja motionera så intensivt. Så snart knät känns lite bättre ska jag börja med lite lugna promenader istället och kanske åka och simma någon gång då och då. När jag har byggt upp lite styrka kanske jag kan prova på att springa igen.

Genom att inte acceptera att du kan misslyckas, utan istället hela tiden acceptera att förutsättningar ändras på vägen och dessutom att hitta nya alternativa lösningar när så behövs, så har du alla möjligheter i världen att LYCKAS.

Det tar ofta tid att få till förändringar/byta vanor i livet, och det måste det få göra. Det är för det allra mesta de långsiktiga och långsamma förändringarna som leder till de bestående resultaten.

4 kommentarer:

 1. Ja, det är en konst att kunna tänka om, tänka i nya banor. Ibland går det lysande, ibland inte alls.
  Att sätta upp realistiska mål är viktigt. Har man tuggat i sig 10 kg övervikt på ett år kanske det kan få ta ett år att bli av med kilona också?
  Har man stressat som en galning i flera år, kanske kroppen behöver motsvarande tid att återhämta sig?

  SvaraRadera
 2. Åsa - precis så är det ju! Det måste få ta tid åt båda hållen liksom.

  SvaraRadera
 3. Jag blir verkligen glad när jag läser detta, visst är det så att vi för jag räknar mig till en av dem, ofta ställer för höga krav och därmed också känner att det bara blir misslyckanden och istället för att unna oss och se att det ska hålla i längden bara ser et för en kort tid. Jag har varit "tjock" i många år och det kommer inte bara att ta ett år innan dess att jag är i mål det vet jag och bara det gör att det blir lite lugnare med kraven!
  Jag ska lyckas denna gång - men målet är i framtiden och inte förutbestämt!
  Lotta

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...