onsdag 6 maj 2009

BÄSTA GÅ NER I VIKT TIPSET - VÄGRA VÅGEN!

Ja, det låter kanske lite som en paradox, för är det något vi är fixerade vid om vi vill gå ner i vikt, så är det just vågen.
För många blir det en fixering av ondo för "Den allsmäktiga vågen" avgör om vi är lyckade eller misslyckade individer både vad gäller att gå ner i vikt och i värsta fall i livet i allmänt.

Nu har jag i några månaders tid låtit några av mina kunder prova denna "metod". Jag vill först ännu en gång understryka att jag egentligen inte är någon "bantningscoach" eller har speciella kunskaper om diet/kostrådgivning. Ett intresse är det dock hos mig, men då främst på det kognitiva planet, det vill säga hur vi rent tankemässigt fungerar när det gäller kost och motion.

Hur som helst coachar jag ett par kvinnor som i ett led i sitt förändringsarbeta och sin personliga utveckling även vill gå ner i vikt. En av dem har en övervikt på närmare 30 kilo, den andra kanske 10 kg.
I dag i viktreduceringssamband pratar man ofta om vikten av att sätta upp delmål och att belöna sig då man har nått dessa. Det är en mycket bra strategi. Vad vi har gjort annorlunda är att vi plockat bort vågen som "domare" och inte haft något som helst fokus på vikten. Fokus har istället varit att belöna de nya goda vanorna.

De allra flesta av oss vet ju faktiskt både vad vi ska äta och hur vi ska bete oss för att gå ner i vikt. Det är inte däri problemet ligger. Det svåra är att få till dessa nya vanor som krävs och få dem att fungera i vår vardag. Genom att göra en liten, men positiv förändring i taget, sätta upp ett mål och belöna dig därefter så skapar du sakta men säkert en hållbar livsstil som fungerar i vardagen.

Några exempel:
 • När jag har gått 10 lucnhpromenader så ska jag boka in en ansiktsbehandling.
 • När jag har ätit 20 äpplen så ska jag köpa mig en inredningstidning.
 • När jag har gått och lagt mig i tid på kvällen 15 kvällar ska jag boka in en egen semesterdag.
 • När jag har klarat 50 godisfria vardagar ska jag boka en resa med väninnan.

Fokus blir här på att få till en god vana. Om du någon dag inte lyckas , så gör det inte så mycket. Du fortsätter bara nästa dag att räkna. Det minimerar risken för att känna sig misslyckad vilket gör att du snabbare når ditt resultat.

Om du går ner i vikt, vilket du naturligtvis gör om du allt eftersom skaffar dig bättre vanor, så kommer du att märka det, även om inte vågen talar om det för dig. Jag lovar!!!


7 kommentarer:

 1. Hi hi. Vågen slängde jag ut för många år sedan, men det hjälpte inte. ;)

  Men som en väninna sa igår kväll: "Det är inte bra att vara smal heller om man tänker på risken för benskörhet".
  Snacka om positivt tänkande. :)

  Ha det gott Ulrica!

  SvaraRadera
 2. Jättebra tänk!
  Ska bara få till det i min komplicerade hjärna oxå:-)

  SvaraRadera
 3. Det tankesättet tror jag på, absolut!

  SvaraRadera
 4. Tindra - åh Tindra, jag saknar dig och tänker på dig! Hör gärna av dig på min mejl. Stor varm och innerlig kram.

  S o F - bra där, det gäller att se fördelarna :-D!

  Katti - det kan du, om du tar en sak i taget!

  Åsa - abselut jag med!

  SvaraRadera
 5. vågen är farlig; blir ett beroende med fokus på komatecknet. Dessutom är det svårt att tolka siffrorna; fett - muskler?

  SvaraRadera
 6. sussi - precis så är det. vi blir beroende av kicken vi får när vågen visar på minus. Visar den däremot avv gått upp i vikt eller står still kan vi istället bli helt sänkta och inte helt ovanligt "äta oss ur" vår missnöjdhet.
  Bättre att låta kläderna tala om ifall man har förlorat några kilogram eller inte.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...