onsdag 22 april 2009

POSITIVA FRÅGOR - EN ÖVNING DU INTE BÖR MISSA!

I bland är det enkla också det bästa och mest effektiva. Det gäller definitivt den här övningen som alla kan göra och anpassa efter sina behov.

Man brukar prata om att hjärnan har ett medvetet och ett omedvetet plan. Hjärnans omedvetna tankeverksamhet uppskattas till att uppgå till hela 90% av kapaciteten medan den medvetna tankeverksamheten enbart handlar om 10 %. Liknelsen brukar vara med ett isberg där det medvetna motsvarar den lilla del av toppen som vi kan se ovan vattenytan - precis som på bilden.
De omedvetna tankarna påverkar oss hela tiden, både i sovande (i våra drömmar) och vaket tillstånd. Ibland förs det upp på ett medvetet plan, men många gånger verkar de och påverkar oss i det fördolda.
Säg att du känner att du behöver börja motionera för att komma i form och må bra. Du tänker dig att det kan vara bra att börja springa i motionsspåret. Men, det är v ä l d i g t svårt att komma till skott. Det beror många gånger på att du, undermedvetet, kan hitta på än den ena än den andra förklaringen till att du ska låta bli. Undermedvetet ställer du dig frågan:
- Varför är det bättre att låta bli att ut och springa?
Kanske svara du på den frågan att det; är för kallt ute, du håller på att bli förkyld, du har ont i benhinnorna, det är skönare att ligga i soffan osv. - även svaren kan formuleras mer eller mindre i ditt undermedvetna.
Nu till den fantastiska och enkla övningen!
Genom att istället ställa dig en positivt formulerad fråga:
- Varför mår jag så bra av att ut och springa?
kommer du att (undermedvetet) formulera en massa bra anledningar till att du verkligen ska ge dig ut i motionsspåret: det är skönt med frisk luft, du blir piggare, du blir starkare, du blir snabbare, du blir smalare, du tänker bättre, du får bättre kondition, du kan äta mer osv.
Vilket område du än har där det kan kännas lite motigt ibland kan du alltså hitta en positivt ställd fråga.
- Varför trivs jag så bra på mitt jobb?
- Varför är jag så duktig på att undvika kaffebröd till fikat?
-Varför är det så härligt att cykla till jobbet?
- Varför är det så trevligt att umgås med grannarna?
Ställ frågan tyst till dig själv flera gånger om dagen. Du kan formulera bra svar/anledningar om du vill, men det räcker ofta med att bara ställa sig frågan - ditt undermedvetna jobbar på ändå med att hitta på bra svar.
Jag har själv provat det här i ett par månaders tid och ställt mig frågan:
- Varför är det så skönt att komma upp tidigt på morgonen och motionera (jag älskar verkligen att sova på morgonen)?
Och tro det eller ej, jag kommer upp tidigare och ställer mig på min crosstrainer och får en riktigt härlig start på morgonen/dagen.

2 kommentarer:

 1. Vilket bra tips. Enkelt och konkret. Jag ska börja genast!
  Varför är det så bra att jag ska jobba extra imorgon bitti?
  Jo, jag kommer upp ur sängen och ligger inte och drar mig. Jag kan passa på att uträtta några ärenden på vägen hem. Jag får träffa några väldigt trevliga kollegor! Hm. det fungerar faktiskt redan. Hade nämligen börjat ångra mig att jag lovat bort mig en ledig dag..
  Kram från mig! (ska bara jobba tre timmar)

  SvaraRadera
 2. Wicke - det är verkligen en skiteffektiv (mind my language) metod. Roligt att du testar. Hör av dig och berätta hur det går.
  Kram så länge.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...