onsdag 1 april 2009

KONTAKTDAG I DAG

Som förälder till ett barn med funktionshinder har jag rätt att ta ut 10 kontaktdagar per år. Då betalar Försäkringskassan ersättning och jag kan spendera en dag tillsammans med Max i hans skola. Det brukar vara jätteintressant och roligt. Så även i dag.

Max går i ettan i en särskoleklass tillsammans med fem andra barn (fyra av dem har Downs syndrom precis som Max). Jag blir alltid på lika bra humör när jag har besökt Max, hans klasskamrater och personalen som jobbar på skolan. Barnen är ett skönt gäng och personalen är fantastiska. Jag blir så imponerad över deras kompetens, lugn, förutseende. Jag skulle aldrig klara av att vara så på "helspänn" hela dagarna. Det märks att de är proffs.

Vilka goa ungar de är, Max och hans klasskamrater! Tänk att när Max föddes för snart 8 år sedan (i juni) så trodde jag att det var en bestraffning av något slag. Jag måste ha gjort något väldigt fel. Nu förstår jag att det är precis tvärtom. Det är en belöning! En bästa sortens belöning! Att ha förmånen att få vara mamma till Max har definitivt gjort mig till en bättre människa. Jag har lärt mig och kommer förhoppningsvis att fortsätta att lära mig massor av honom. En kille som tar livet som det är. Som inte förställer och manipulerar. Han har lärt mig massor om Medveten närvaro till exempel.

9 kommentarer:

 1. vilken raring! krama honom från Blommaland!

  SvaraRadera
 2. Jag blir alltid så glad du berätta något om Max. Härligt att läsa att ni har haft en så underbar dag. Kram till er / ela

  SvaraRadera
 3. Det är precis som om människor som Max inte har förutsättningar att bli så bortkollrade som "vi andra"... Eller kanske man ska se det som att "vi andra" inte har förutsättningar för att "behålla fötterna på jorden"? Tusan vet... Hur som helst gissar jag att Max verkligen har förmågan att se det stora i det lilla, är det så?

  SvaraRadera
 4. Härlig beskrivning av Max och av din dag.

  Jag önskar bara att vi andra föräldrar till "vanliga" barn också skulle kunna ha några kontaktdagar. Min son som också går i första klass skulle verkligen behöva några fler besök av oss föräldrar i skolan.

  SvaraRadera
 5. Visst är det härlig stämning i dessa klasser, dessa barn har massvis att lära ut till oss, praktiserade i en särskoleklass iom utb och det var så mysigt. Lugnt och stilla och lite bus emellanåt, men allt i deras takt och som du säger dagen som den kom.
  Verkligen bra med att få vara med i skolan och ta del av hur en skoldag kan vara för barnet.


  Ha nu en underbar dag i vårsolen:)
  Kram

  SvaraRadera
 6. Så glad man blir av det här inlägget, det låter så härligt!

  Önskar att alla kunde ta chansen och vara med sina barn i skolan då och då. Det ger verkligen så mycket tillbaka till en själv.

  SvaraRadera
 7. Drottning M - han är kramad ;-)!

  Med färg och ljus - Roligt att höra :-D!

  Monica - Absolut, det finns en äkthet hos dem. Max kan verkligen se det stora i det lilla och även tvärt om ibland.

  Camilla - ja, det är synd at de försvann. Det skulle verkligen behövas fler föräldrar på besök i skolorna.

  moonrose - det är en möjlighet för mig att få en förståelse för hur det är eftersom Max inte själv kan berätta det för mig. Inte ännu i varje fall.

  I mitt skafferi - roligt att du blir glad! Jag tror absolut att alla skulle finna det givande att spendera en dag tillsammans med sina barn på deras "arbetsplats" skolan.

  SvaraRadera
 8. Vad härligt att kunna känna att ens barn befinner sig bland proffs när man själv inte kan vara där å vad härligt att erbjudas dessa kontaktdagar nu för tiden. Bara att leende konstatera...allt var inte bättre förr ;) Kram

  SvaraRadera
 9. tant t -precis, jag känner mig verkligen supertrygg när Max är i skolan. Han älskar sin fröken Lisapää = Elisabeth.
  Kram tillbaka :-D!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...