lördag 11 april 2009

KOM I GÅNG - ELLER SPRING

Jessica undrade om jag hade några bra tips på hur man kommer igång med löpträning/joggning Nu vill jag väldigt tydligt klargöra att jag INTE är någon expert på "fysisk träning". Vad jag istället lägger fokus på är den mentala inställningen till träning (beteendemässiga). Om du har andra tips och kunskaper att bidra med så är du varmt välkommen att göra det.

Den här "modellen" kan du använda dig av även om du vill syssla med någon annan aktivitet än att springa. Men när jag förklarar så använder jag mig av löpning som exempel.
 1. Förbered dig! Om du vill börja springa, så ta reda på var du skulle vilja börja med dina löprundor. I skogen, på asfalt, nere vid vattnen, inne i stan? Se ut en runda som du kan tänka dig att börja med. Provgå den gärna.
 2. Se till att ha bra kläder. Skorna är viktigast. Be om hjälp i en sportaffär. Andra kläder som är viktiga är en stadig sport bh (om du är kvinna, männen kan hoppa över den ;-) och bekväma byxor, överdel. Se gärna till att ha ett bra vind/regnställ att dra på - då kan du inte skylla på att det är för dåligt väder för att springa.
 3. Fundera på VARFÖR du vill springa. Vad är ditt mål? Hur långt vill du kunna springa? Vill du springa ett lopp? Få bättre kondition? Gå ner i vikt? Ställ dig sedan frågan:
  -Varför mår jag så bra av att springa?
  Ställ dig frågan så ofta som möjligt, för undermedvetet kommer du att svara på detta och på så vis sporra dig själv att vilja bege dig ut med joggingskorna på.
 4. Fundera på vad som kan göra att det blir svårt att ge sig ut och springa. Skriv ner alla "motargument" eller problem som kan dyka upp: ex. att du blir förkyld, du får en sträckning, du har huvudvärk, du hinner inte.... Hitta på lösningar på problemen redan nu. Då är det lättare att förhålla sig till dem när (inte om) de dyker upp. Tänk på att i vissa situationer ska du faktiskt låta bli att springa, till exempel om du är förkyld eller skadad. Då är det inte ett misslyckande att hoppa över träningspasset utan sunt förnuft.
 5. Nu är det dags att bege sig ut. Första passet ska du varva rask promenad med löpning. Börja med att gå ca 10 minuter så att du blir varm. Jogga sedan i 2 -3 minuter. Gå i 5 minuter, jogga 2 -3 minuter osv. Första gången kan det vara lämpligt att hålla på i ca 20 minuter om du är otränad. Har du bra grundkondis kan du hålla på längre.
  Vill du inte ha koll å klockan när du går/joggar kan du se ut olika delsträckor på din bana som du bestämmer dig för att springa respektive gå.
  Öka på joggandet för varje gång du är ute och gå kortare sträckor emellan.
  Ett första mål kan vara att springa 10 minuter utan paus (om du är otränad), sedan ökar du på eftersom.
 6. Glöm inte att stretcha efteråt!

Läs gärna mer om Kom-i-form, förberedelser, motion, motivation, målbild och inte minst visioner.

Lycka till och skön löpning!!!

1 kommentar:

 1. Jag håller med dig, allt handlar om inställningen =)

  Bara att bestämma sig. Tipsen var superbra, jag ska kolla ut en bra slinga och gå den sen.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...