söndag 5 april 2009

ARBETSGLÄDJE PÅ EN SÖNDAG?

Ämnet arbetsglädje har fascinerat mig i många år, så jag tänkte att jag skulle skriva lite om det, fast det är söndag....
Jobbet är en stor del av våra liv (för alla de som har jobb naturligtvis, vilket inte alls är självklart, inte minst nu i lågkonjunkturen), Dels är det en stor del tidsmässigt. Vi är på våra arbetsplatser mer än vi är hemma (i vaket tillstånd). Men inte minst så tenderar vi svenskar att vara väldigt fixerade vid VAD en människa jobbar med. Första frågan då man träffar en ny person blir ofta:

- Jaha, och vad jobbar du med?
Utifrån svaret placerar vi sedan in personen i ett av oss förutbestämt fack.

Vad är då viktigt för att kunna känna arbetsglädje?
Det finns naturligvis inte ETT svar på det, utan flera.
 • Ett jobb som är utvecklande

 • Trevliga arbetskamrater

 • Att jobbet är intressant

 • Bra lön

 • Bra arbetstider

Ja, det finns så klart många fler anledningar till att man känner arbetsglädje,
Den viktigaste ingrediensen har ändå vid flera under sökningar visat sig vara:

MENINGSFULLHET

Jag gjorde själv en undersökning när jag skrev C-uppsats på ämnet som påvisade att det var just meningsfullhet (som en delkomponent i Antonovskys modell KASAM - känsla av sammanhang).
Det som är avgörande är alltså om man tycker att det man gör på sitt arbetspass är meningsfullt och att man kan förstå att den delen som man själv bidrar med kan vara en liten men ändå viktig del i en stor helhet.
Många företag skulle kunna vinna mycket i termer av mer nöjd och glad personal om de var tydliga med att dels tala om hur viktiga ALLA delarna är i till exempel produktionen, och inte minst att alla personer är en viktig del i företaget. Alla uppgifter och alla personer är meningsfulla!

Känner du att dina arbetsuppgifter är meningsfulla på din arbetsplats?


8 kommentarer:

 1. Min make tycker alltid att den frågan är jobbig... När han svarar pilot så blir han ibland placerad i ett "snobbfack" - trots att han är galet jordnära o så osnobbig man kan bli - men får aldrig chans att visa det. Å alla tar för givet att jag är flygvärdinna ;) Å andra sidan...om jag berättar att jag jobbar på försäkringsbolag så somnar folk innan jag ens har hunnit säga att jag älskar mitt jobb ;D

  SvaraRadera
 2. tant t - Ja, det stämmer verkligen att man placeras i ett fack efter sitt yrke, precis som om alla piloter, eller socialsekreterare eller bagare vore likadana.
  I min ungdom ;-) när jag gick på fest och träffade okända människor brukade jag roa mig med att presentera mig med lite olika yrkeskategorier, bara för att se vilket bemötande jag skulle få. Jag kunde vara präst, reseledare, florist eller strippa. Jätteroligt att se vilka reaktioner och vilket bemötande man får. Tyvärr är jag inte särskilt duktig på att hålla masken, så det sprack ganska omgående ändå... Men jag han ändå alltid känna av en rekation.
  Roligt att du tycker om ditt jobb :-D!

  SvaraRadera
 3. Håller med dig! Meningsfullhet är viktigt, i alla sammanhang, även privat.
  Sedan är det lätt att placera männikor i fack efter yrket. Att jobba natt på ett äldreboende är inte särskilt högt stående, konstigt nog, vid tanke på vilket liv det blir om någon missköter sitt arbete inom äldreomsorgen:)

  SvaraRadera
 4. Ha ha, det ska jag prova någon gång när jag är på fest med nya människor...när det nu sker ;) Vill GÄRNA se reaktionen när jag säger: jag jobbade tidigare som präst, men har nu skolat om mig till strippa ;D Kram o ännu en gång...tack för en härlig blogg

  SvaraRadera
 5. Till Åsa:

  Jag är oerhört tacksam för alla er som jobbar inom vården. Jag skulle aldrig klara det (mår illa för minsta lilla...) Så hos mig står du högt i rang :)

  SvaraRadera
 6. Åsa - Visst är det så att meningsfullhet är viktigt överallt, även privat. Meningsfullhet är kanske vår allra största motivationsfaktorn och den får oss att må bra och känna oss tillfreds.
  ALLA som jobbar med människor, och framför allt människor som på ett eller annat sätt är "utsatta" på grund av sjukdom, ålder eller handikapp borde få medalj - varje dag! Det kan ju bara inte finnas något viktigare att göra!!!

  tant t - Tack för ditt beröm!
  Jag sträcker på mig glad och stolt :-D!
  Prova att "byta yrke" om du får tillfälle. Det är vekligen jättekul. Just varianten med att ha varit präst som sadlat om till strippa kommer ju leda till en hel del frågor och funderingar;-)...

  SvaraRadera
 7. just detta visar hur viktigt det egentligen är att ha ett jobb och att existera i ett sammanhang. När man är sjukskriven och arbetslös så har man ju inte ens ett jobb att vantrivas eller trivas på, det svåra är att man liksom ramlat ur de flesta sammanhang.

  Sen när det gäller utbildning och jobb, så har jag inte berättat vad jag är utbildad till och har jobbat med på min blogg för att jag tror att jag kan uppfattas på ett annat sätt då.
  För jag är bara en människa trots utbildning och jobb, och det är det jag är.
  Kramar

  SvaraRadera
 8. bloggullet - ja, ibland kan de vara skönt at få bara vara sig själv, utan att folk får en massa tankar och idéer på grund av eller tack vare både utbildning och jobb.
  Precis som du säger, så är vi alla ändå bara människor...

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...