torsdag 5 mars 2009

TID FÖR REFLEKTION


Att reflektera över saker vi hör, ser och upplever är sååååå viktigt. Tyvärr är det svårt att verkligen ge sig tid till det när man har mycket omkring sig. Vi kör bara på. Intryck stuvas undan någonstans inom oss. Kanske "poppar" de upp igen om det behövs, kanske blandar det sig med alla övriga intryck och erfarenheter i en salig blandning som gör att vi inte kan urskilja det ena från det andra.

Jag brukar rekommendera mina kunder jag coachar att ge sig själva en stund efter möten, efter föreläsningar eller efter andra tillfällen då de mötts avnågot de behöver fundera på att ge sig lite tid. "Strecka" en halvtimme i kalendern redan innan så att du är säker på att du har tid att tänka, fundera, sortera och bearbeta. Ibland behöver vi längre tid på oss. Ibland en dag eller flera. Det kan vara skönt att fundera lite då och då på det som sagts, gjorts eller skett. Det blir lite som att lägga pussel. Du måste först hitta alla pusselbitarna, sedan lägga dem på rätt plats eftersom. Förståelsen, DIN förståelse, växer fram eftersom.


Nu har jag hunnit reflektera lite mer över gårdagens föreläsning med Bob Proctor som heter "Thinking into Results". Det var som sagt till största delen ett marknadsföringsjippo av hans nya bok och dvd-bibliotek. Men en del kloka tankar och insikter kunde jag ändå utröna då han talade.

Den första frågan Bob ställde till publiken var (jag översätter den till svenska):

- Hur många av er här tror att om ni bara anstränger er lite till, så kommer ni att kunna lyckas mycket bättre?

Jag tror att i princip alla händer var uppe i luften.

Sedan presenterade Bob en liknelse: Tänk dig en fluga i ett ljust och soligt fönster Flugan är på insidan av fönstret och vill ta sig ut. Den försöker och försöker, gång på gång. Det spelar inte någon roll att den försöker ännu mer, är ännu mer envis och enträgen. Flugan kommer att använda sina sista krafter för att försöka ta sig ut till friheten genom fönstret, men den kommer inte att lyckas. Den kommer att dö där inne på fönsterbrädan. Vad den inte vet är att om den istället hade flugit in i rummet, en flygtur på bara några sekunder, så hade den kunnat flyga rakt ut genom den vidöppna dörren.


Det spelar alltså inte någon roll hur mycket du anstränger dig om du är på fel ställe och gör det på fel sätt.


Frågan man bör ställa sig för att kunna uppnå sina mål i livet, vad de än må vara är inte bara vart jag vill och vad är mitt mål. Snarare var är jag nu?

5 kommentarer:

 1. Intressant! Jag har på senare tid insett att jag är dålig på tid för reflektion...men ju mer jag tänker på det desto "bättre" blir jag :) Jag har dock extra svårt för detta i samband med sorgliga händelser. Tsunamin till exempel (tack o lov kände jag ingen som drabbades) - skallen matades med fakta, men känslan stod tom. Flera månader senare kom reaktionen, då klarade jag inte att ta in ett ord till utan att gråta o gråta o gråta. Kram...å grattis till handkrämen ;)

  SvaraRadera
 2. Så sant!! Er du i balanse og gir slipp flyter det:-)
  Fin sammenligning..
  Deilig dag til deg & Stoor klem fra Randi

  SvaraRadera
 3. Visst är det så. Att vi behöver tid för reflektion. Jag har kommit till insikt med detta att jag inte är så där snabbtänkt och bara kastar ur mig idéer på studs när vi diskuterar saker på jobbet t ex. Jag kommer oftast på de där smarta idéerna efteråt, när jag fått tänka igenom vad som sas... Detta är både till för- och nackdel kan jag känna. Men kanske mest fördel. Jag tar ju inga förhastade beslut som resulterar i kaos i alla fall.:)

  SvaraRadera
 4. Ja, det är lätt att man kör på i samma spår och förväntar sig ett annat resultat, som Flugan :-(

  Tack för Ditt inlägg i min bild-blogg! ( Såg det först nu eftersom jag inte hade kommentargranskningen aktiverad, sorry! )

  SvaraRadera
 5. Det var intressanta tankar. Det ska jag reflektera över på väg hem idag...

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...