söndag 29 mars 2009

JAG HINNER INTE MED BARNEN...

... inte så mycket som jag skulle vilja. Det är alltid en massa annat som måste göras och barnen prioriteras bort fast jag inte vill. Ja, det är inte så att de far illa på något sätt, men det blir inte den kvalitetstid som jag skulle vilja. Jag måste ju laga mat, packa gympapåsar, diska och en massa annat.

Det där är inte mina ord. Däremot är det så här många tänker och känner när det gäller tid till och för sina barn. Det märker jag tydligt när jag coachar. Barnen blir det "ständiga dålig samvetet" - för många.

När jag arbetar som fritidspedagog på en lågstadieskola arbetar jag med något som heter SET (Social och Emotionell Träning). Då pratar jag med barnen om tankar och känslor . På barnens nivå. Det är jättespännande och uppskattat av barnen. I dessa samtal har det tydligt framkommit att det barnen saknar mest från sina föräldrar, så är det att de lyssnar på dem.

Ser ni sambandet?

Nu vill jag inte späda på några eventuellt dåliga samveten, för jag vet hur det är och jag har själv varit där. Jag födde tre barn inom loppet av 3 ½ år, så jag har haft en intensiv småbarnsperiod. Nu har barnet blivit lite större, snart 10, 7 och 6 år och intesitetsnivån har som tur är minskat ;-). Jag har själv kämpat mot det ständigt dåliga samvetet över att inte räcka till. Men det händer inte alls lika ofta längre.

Vad ska man ha för strategi för att själv uppleva att man har kvalitetstid och samtidigt få barnen att känna att de blir lyssnade på? Det är inte så stort och märkvärdigt.Ganska enkelt och "okrävande" faktiskt För det handlar inte om tid i mängd (antal minuter) utan snarare att vara närvarande när man är med sitt/sina barn. Medveten närvar när den är som bäst!


 • Låt barnen vara med vid matlagningen. Även små barn kan hjälpa till med att dela gurka med en matkniv. Prata med varandra under sysslorna. Lyssna. Vad har hänt på dagis idag? Hur gick det på provet i skolan? Vad gjorde ni på gympan idag?

 • Dukning och avdukning är också ett tillfälle där de flesta barn kan vara med på sina villkor. Låt det bli en trevlig stund och prata med varandra.

 • Vad vill ditt barn göra? Avsätt 10 minuter där du ägnar dig helt och fullt åt det, utan att planera det du ska göra sedan.

Säkert har du massa egna förslag på hur ni faktiskt kan få till kvalitetstid i vardagen. Tänk på att det som är viktigast är att du är där då, helt och fullt. Du kan försklara att det bara blir en kort stund därför att du har saker som du ska göra efteråt. Men när du är med ditt/dina barn, lyssna och var där för och med dem.

4 kommentarer:

 1. Hej, jag tror att TV:n är en stor bov . Jag testade en TV-fri kväll och spelade istället "fyra i rad" med ena sonen. Det var roligt. Tyst och skönt.
  Och jag vann flest gånger, hihi

  SvaraRadera
 2. Att bara sitta vid sängen en stund vid läggningen tycker jag är underbart. Totalt närvarande utan att säga något. Oftast kommer det spännande funderingar från barnet som vi pratar lite om.

  Jag märkte att jag ofta pratade över barnen tidigare. Det är så lätt att ställa en massa frågor, men då missar man ju det som snurrar i barnens huvud.

  SvaraRadera
 3. Wicke - det tror jag också! Men man kan göra Tv-tittande till en trevlig gemensam aktivitet genom att titta tillsammans med barnen på program som de gillar och prata om det som händer. Fast jag gillar ditt alternativ ännu bättre ;-)!

  malve - det blir ju en kanonavslutning på dagen! Jag tror precis som du att vi många gånger är duktiga på att prata över huvudet på barnen eller att vara så upptagna med att ställa frågor att vi inte bryr oss om att lyssna på svaren (det gäller nog även mot vuxna tyvärr). Själv brukar jag be barnen att fundera ut minst tre bra/roliga saker som har hänt under dagen - på så sätt somnar det med goda tankar i huvudet.

  SvaraRadera
 4. Ja, det är nog jätteviktigt. Kommer ofta på mig själv med att prata med barnen om vad de gjort i skolan osv men ändå inte lyssna ordentligt på deras svar. Splittrad mamma... Men, jag jobbar på det och försöker i alla fall bli bättre :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...