fredag 13 mars 2009

HAR DU TÄNKT PÅ ATT...

... du är en del av din omgivnings sociala påverkan? I din familjen, på jobbet, i skolan, bland dina vänner eller vilket umgänge det än kan handla om.

Din närvaro påverkar dem du umgås med.

Saker du säger, gester du gör, åsikter du har, det du uträttar och det du inte gör. Allt har en påverkan på dem som befinner sig i din omgivning.
Ibland mycket, ibland lite.
Förhoppningsvis är det till största delen en positiv påverkan. Kanske inte alltid - det vore orimligt att sträva efter och tro.

Ibland kan det vara nyttigt att tänka till på vad man faktiskt vill bidra med, som människa, vän, kollega, mamma eller vad det nu kan vara.

Hur vill du att folk ska må i din omgivning? Vad vill du lämna för avtryck?

Realistiskt måste vi också inse att vi inte alltid kan vara den glada, klämkäcka personen som sprider "positivism" högt och lågt. En sådan person känns knappast ärlig och äkta i längden. Alla har dagar då livet inte är på topp, då man måste få muttra lite eller vara lite tillbakadragen.
Men i det stora hela.

Hur vill du på verka?
 • En bra tankeställare och övning är att tänka sig fram till sin 80-årsdag (som vi alla förhoppningsvis får uppleva). Tänk dig att personerna i din omgivning ska hålla tal till dig. Vad vill du att de ska säga, din partner, dina barn, dina vänner eller dina kollegor till exempel? Hur ska de beskriva dig?
Sedan får du fundera på om du i dag lever upp till det eller om det kanske är något som du behöver ändra på eller jobba med.


6 kommentarer:

 1. Jättebra övning!

  Önskar dig en fin Helg Ulrika!

  SvaraRadera
 2. Tänkvärt. Jag minns ju själv så väl när någon sårat mig för många år sedan, rent verbalt. Inte för att jag är långsint utan för att det bränner sig fast. Den känslan vill jag INTE ge vidare till någon.
  Nej, ett vänligt ord mitt i vardagen, hemma eller på jobbet ska man vara generös med. Eller till kassörskan, grannen..osv.
  Tack för dina kloka ord.

  SvaraRadera
 3. Fick ju frågan senast idag på en anställningsintervju, om hur jag tror mina nuvarande kollegor uppfattar mig...
  Kan säga dig det att för varje anställningsintervju jag nu varit på (8 stycken sen juni-08) så har jag lärt mig mer om mig själv utifrån de frågor de ställt.

  SvaraRadera
 4. S o F - ja ,det ä ren övning som är bra att göra med lite mellanrum. Det skadar inte att "checka av" att man är på rätt väg. Och tack, jag önskar dig definitivt det samma!

  Wicke - Det är bra att relatera till sig själv och vilka minnen man har till personer och inte minst händelser. Då har man bäst förutsättningar för att själv agera på ett sätt som man kan stå för i relation till andra.
  Och helt rätt, det är ofta de små, och inte alls särskilt besvärliga gesterna som lämna ett bestående intryck.

  Chrissan - Anställningsintervjuer är verkligen tillfällen då man får reflektera över sig själv, vem man är, vad man gör och hur man gör.
  Jag har alltid tyckt väldigt mycket om att gå på anställningsintervju (jag vet, en av mina "sjukare" sidor ;-)...)Tycker att det är ett så spännande möte.
  Jag håller alla tummar jag hör för att din senaste intervju blev lyckad och att de erbjuder dig tjänsten - om du är intresserad.

  SvaraRadera
 5. Det är viktigt att tänka på, hur man påverkar sin omgivning! För det gör vi både medvetet och omedvetet. Det kan vara mycket intressant att se hur en grupp kan förändras om en person kommer in eller går därifrån!

  SvaraRadera
 6. Åsa - det är definitivt något som man bör reflektera över med jämna mellanrum

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...