torsdag 12 februari 2009

STRESS OCH PRESS

Har du tänkt på att det inte alltid är allt det du gör och hinner med i ditt liv - både på jobbet och privat som gör att du känner dig stressad?
Många gånger är det dina tankar på det du "borde" göra som gör att du faktiskt känner stress.

Undersökning på undersökning visar att när mannen kommer hem från jobbet, då stressar han av. När kvinnan däremot kommer hem från sitt jobb, då stressar hon. Utan att försöka göra det här till en genusfråga vågar jag ändå påstå att det många gånger kan handla om att vi, mannen och kvinnan, helt enkelt har olika syn på vad som faktiskt är viktig av det som ska göras i hemmet.

Tala med varandra om hur ni vill att hemmet ska vara/skötas.
 • Är allt lika viktigt?
 • Hur kan ni hjälpas åt på bästa sätt?
 • Kan ni kanske prioritera bort vissa saker?
 • Vad är viktigast?
 • Vad saknar ni?
 • Vem/vad är det som säger att ett hem ska vara/skötas på ett visst sätt?
 • Hur vill NI ha det?

Du som lever utan partner kan också ställa dig dessa frågor. Du kan tyvärr ;-) inte skylla på någon annan när tvätten inte blir sorterad eller när damråttorna bjuder upp varandra i hörnorna. Men, du kan noga tänka efter vad som verkligen är viktigt för DIG i DITT hem. Troligtvis måste du vara ännu strängare mot dig själv när det gäller att prioritera och värdera. Vad är viktigast för dig?

7 kommentarer:

 1. Tindra - Tack :-D! Ibland har vi så fullt upp med allt som "ska" göras att vi inte stannar till och funderar på hur vi verkligen vill ha det.

  SvaraRadera
 2. Riktigt bra tankar. Visst är det så. Helt klart är det så.
  Kram Lallis

  SvaraRadera
 3. Jag tycker faktiskt det är skönt att inte kunna skylla på någon annan... Så jag kan inte heller skylla på någon annan att jag fortfarande inte klämt ur mig var jag skall röja den här veckan...

  SvaraRadera
 4. Väldigt bra skrivet. Du klädde mina tankar i ord. Ska nog ta upp det här med karln.

  SvaraRadera
 5. Precis det du skriver om har vi gjort. Resultatet blev faktiskt att vi sänkte kraven, men nu städar oftare än vi gjorde tidigare - eftersom vi då ofta gick runt stressade över att ingenting blev gjort.

  Dessutom har vi olika ansvarsområden, så jag har helt släppt kollen på t.ex. toan och golven (fast det gäller ju att man litar på den andre och inte lägger sig i - nog så svårt!)

  SvaraRadera
 6. Tindra - Tack! Jag tror att det är många som känner igen sig ;-)...

  Monica - Eget ansvar är bra, och att känna när det frå räcka med det också.

  CharmKatti - Tack! Ni får ta och diskutera det hela. Kan vara spännande att lyssna på varandras tankar och åsikter - som man annars bara går omkring och gissar sig till i många fall.

  Malve - vad härligt att höra att det har fungerat för er. Och det ligger mycket i det du skriver, att kunna släppa SINA krav på vissa områden.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...