söndag 8 februari 2009

PESSIMISTEN VS OPTIMISTEN

Vem är du?
Personen som är övertygad om att allt elände drabbar just dig och ingen annan, eller den som anser att det går att göra det bästa i de flesta av situationer?
Den klassiska frågan:
Är glaset halvtomt eller halvfullt?

En av förgrundsfigurerna inom den positiva psykologin är Martin Seligman. På 1970-talet presenterade han begreppet inlärd hjälplöshet. Efter att ha låtit hundar utstå experiment där de fick ta emot elektriska stötar (jag vet, inte helt rumsrent och inte accepterat som försök idag) kunde Seligman påvisa att dessa hundar även i andra situationer betedde sig som om att de förväntade sig en elektrisk stöt även om så inte var fallet. Hundarna hade lärt sig att de var hjälplösa och dessutom trodde de att det inte var någon idé att ens försöka ta sig ur den aktuella situationen.
Detta beteende har visat sig stämma väl överens även hos människan där vissa individer redan på förhand är övertygade om att de inte kommer att klara av vissa situationer - pessimisten. En pessimistisk livshållning förutsätter hjälplöshet, oförmåga och egen utsatthet i många situationer. Han eller hon tror och tänker att eländet beror på honom/henne och att det inte är mycket att göra åt det.

Optimister å andra sidan kan naturligtvis hamna i problemfyllda situationer precis lika ofta som pessimisten. Skillnaden här blir dock att optimisten inte klandrar sig själv på samma sätt. Optimisten ser istället till omständigheterna runt omkring situationen istället för att se på sina egna tillkortakommanden.
Enligt Seligman och många andra forskare fungerar optimistens positiva förhållningssätt närmast som ett "vaccin" mot depressioner.

Här har vi mycket att lära!
Det här är ett område som det forskas MYCKET inom idag. För vem vill inte hitta "botemedlet" mot depressioner. Nu är det naturligtvis inte så att det endast finns en lösning på problemet, men man är ända tämligen överens om att genom att med hjärnans hjälp lära sig att styra sina tankar så att de negativa tankebanorna bryts till förmån för positiva sådana - då är vi mycket nära en lösning.

Hur kan man göra det? Naturligtvis finns många metoder. Här är några enkla övningar som ofta får positiva resultat ganska snart:
  • Avsluta dagen med att skriva ner minst tre saker som du har tyckt om/varit glad över/sett som positiva under dagen, stort som smått. Öka antalet eftersom
  • Berätta för varandra under middagen om något roligt ni varit med om under dagen, något ni njutit av eller något ni blivit glad över. Alla berättar varsin sak.
  • Har du barn är det en jättehärlig sed att låta barnet berätta minst 5 bra saker som han/hon varit med om under dagen precis innan barnet ska sova på kvällen.

Dessa typer av övningar hjälper dig både att få ett mer optimistisk förhållningssätt och är jättebra för att förbättra din självkänsla.

7 kommentarer:

  1. Jag är definitivt den som säger att glaset är halvfullt!
    Bra tips det där med att låta barnen berätta 5 saker. Det ska jag försöka komma ihåg att göra!

    SvaraRadera
  2. Åsså glömde jag säga... jag är ju inte med i din utrensningsutmaning. Men jag rensar ut allt eftersom jag hinner. Idag har jag städat skafferiet, plockat i ordning i barnens garderober och lagt in ren tvätt som stått i en back alldeles för länge! det är verkligen skönt att röja!

    SvaraRadera
  3. Jag är obotlig optimist, halvfullt glas alltså. Min dotter kan bli tokig på mig ibland när jag i alla lägen skall vända saker till nåt positivt men jag tror att jag orkat rida ut många stormar med hjälp av den egenskapen! Risken är ju förstås att detta kan innebära att jag ibland ägnar mig åt ett visst mått av eskapism...

    SvaraRadera
  4. Varför halvtomt eller halvfullt? Jag ser alltid ett glas som fullt ;)

    Hälften vätska, hälften luft - är jag obotlig optimist då, eller?

    SvaraRadera
  5. CharmKatti - optimist,
    ja visst ;-)! Det är jättehärligt att avsluta barnens dag med att prata om det positiva som har hänt. Härligt att höra att du rensar!

    Monica - som optimist kan man reta gallfeber på en omgivning som inte är lika positiv till sinneslaget. Men det är det värt...

    Tezzan - en del hävdar att det är bättre att vara full själv än att ha ett fullt glas ;-), fast det är kanske att rekomendera...

    SvaraRadera
  6. Optimisten skyller på omgivningen och pessimisten på sig själv.Men hur går optimistens syn egentligen ihop med synsättet att man ska ta ansvar för situationerna och inte skylla på omständigheterna när det går dåligt?

    SvaraRadera
  7. Maria - Välkommen hit :-D!
    Ja, det är väl så man lite skämtsamt brukar säga att pessimisten skyller allt på sina egna tillkortakommanden medan optimisten menar att hon kan klandra omgivning och omständigheter för allt elände. Men det stämmer så klart inte, för så svart/vit är inte världen. De flesta optimister är som tur är också realister, vilket innebär att de kan förstå att omkringliggande faktorer kan orsaka en händelse. Men individen har också ett EGET ANSVAR för hur situationer uppkommer och inte minst för hur de ska klaras upp.
    Det är just här det har visat sig finnas en stor skillnad mellan pessimisten och optimisten. Studier har visat att en person med en optimistisk livsstil i högre grad tar ansvar för sin situation. Hon tror helt enkelt att hon har större möjligheter att fakstikst göra något åt sin situation till skillnad från pessimisten.
    Sedan finns det som alltid avvikelser åt alla håll och kanter.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...